13 Comments

Ibland tänker jag att det är tur att ingen annan (än Patrik) ser alla vitt skilda frågeställningar jag ägnar min fritid åt sedan några månader tillbaka… Men ja, jag kan ändå bjuda på en liten inblick i några av alla frågor som alltså upptar tiden (ibland dock i en lite FÖR salig blandning… Jag tror bestämt att jag behöver lite mer obruten tid att lägga på detta, för just nu blandas allt detta högt och lågt, i tid och otid):

Here we go:

• Vilket bolag är bäst att boka husbil med på Nya Zeeland, om man vill ha en billig men bra husbil som inte måste ha en massa bekvämligheter, men ha fyra bälten och kännas vettig att åka omkring med?

HB415543-Te-Mata-Peak-Hawke's-Bay-Richard-Brimer
Nya Zealand! Foto: Richard Brimer/newzealand.com

• Finns det tågtrafik i Bolivia? Och i så fall – kan man ta sig med tåg även över gränsen till Peru på ett smidigt sätt?

• När måste man säga upp tv-licensen när man ska flytta för att slippa betala något i onödan?

• Hur kan det INTE gå att flyga till Nya Zeeland från indonesiska ön Flores!!! Sjukt irriterande att behöva ta omvägen tillbaka via Bali (när vi redan har spenderat en månad där tidigare och alltså inte ”behöver” stanna där då)

• Är det smartast att ta sig direkt från Peru till Karibien, eller till Costa Rica direkt, eller borde man i själva verket göra något annat stopp istället?

• Vilken Söderhavs-ö är både fantastisk och ganska prisvärd?

• Vilka ryggsäckar ska vi ha, och hur stora ska de vara? Tänker alla fyra här – hur många liter per person??
thunberg arlanda

Arlanda, avresedagen när vi åkte iväg för vårt halvår i Asien 2013. Då funkade ryggsäckarna sådär. Det var lite blandad kompott. Vad tar vi denna gång?

• Världens största saltöken i Bolivia i Sydamerika. Ja, den vill vi ju jättegärna uppleva. Men funkar det bäst för vår resrutt att ta oss dit via Chile eller Argentina? Via buss eller tåg? Och visst vore det väl bäst att avsluta turen genom saltöknen i staden Uyoni, istället för i Tupiza?
Piles_of_Salt_Salar_de_Uyuni_Bolivia_Luca_Galuzzi_2006_a
Saltöknen, Bolivia. Foto: Luca Galuzzi – Wikimedia Commons

• Ah, vi måste komma ihåg att säga upp hemförsäkringen! Men HJÄLP, vi har ju inte fixat reseförsäkring än! Och måste vi ha ytterligare någon försäkring som vi inte tänker på nu? Suck.

• Vi vill ju definitivt till Sri Lankas östkust. Men hur tar vi oss bäst dit? (inte riktigt lika vanligt som väst/sydkusten) Nattåg? Buss? Från Colombo? Eller via något annat på vägen?
Uppveli_Beach_in_Trincomalee,_Sri_Lanka-1
Ser så fram emot att uppleva denna kust! Foto: Wikipedia

Ja, hjälp! Dessa frågor (och ett gäng andra…) dyker alltså upp i tid och otid. Ja, kära nån… vad har vi gett oss in på?!!

Och jo, Patrik är absolut också delaktig i planeringen. Det är bara det att han gör det lite mer i samlad form, medan jag är lite mer… eh… gränslös i mitt planerande. Googlingar om ovanstående kan, i mitt fall, ske exakt när som helst på dygnet. Medan han komprimerar sina insatser lite mer. Kanske lite smartare – eller inte…??
Well… den frågeställningen kanske vi inte behöver ta här.. Det räcker med de tio ovan, för den här gången!

About the Author

13 Replies to “10 frågor som en (lätt speedad) blivande Jorden runt-resenär ställer sig”

 1. Duffel från northface, använder vi. Finns i många olika storlekar. Med packpåsar såklart..! Ordning å reda å vattentätt. Perfekt..!

 2. Ska bli kul få rapporter från Flores.
  Var där 2000, då var det väldigt ”outvecklat”.
  Inget internet t.ex.
  Sonen ville köpa godis/choklad, hm ingen lätt uppgift.
  Var upp på Kelimutu i gryningen och såg de tre sjöarna.
  Men tro inte…. det var fler svenskar där!
  När vi flög till Bali gjorde kaptenen en extra sväng över Kelimutu så alla skulle få se
  ordentligt, hade väl blivit för mycket lutning på planet annars!
  Titti

  1. Åh vad kul att höra! Ja det kan jag tänka mig, att det var väldigt ”o-turistigt” då. Ser mycket fram emot den delen av resan! Kelimutu var hela anledningen till att vi valde Flores, ska upp i gryningen vi också 🙂
   Tack för hälsningen!
   /ida

 3. Kan tänka mig att det är mycket tankar och frågor som snurrar i huvudet! Men herregud vad jag blir avundsjuk på er resa! Vilka upplevelser ni kommer att ha!! 😀

 4. Det där med ryggsäckarna grubblar jag på, det är jättesvårt. Vi ska iväg på vår första långresa med en 6-åring. Det blir 3 månader Thailand, Laos, Kambodja och Vietnamn. Har tagit en del inspiration från er resa sist. Men jättesvårt att veta hur mycket en 6-åring orkar bära och hur mycket orkar man själv. Gillar inte ryggsäckar egentligen, man får ju dra ut alltihop för att få tag i det man råkat lägga i botten. Men såklart enklast att bära än väskor och sådana på hjul känns väl inte så praktiska på en sådan resa. Vi ska inte iväg förrän om ett halvår men vi har börjat planera och et är smått och stort om vartannat.

  1. Hej Linda!!
   Vad kul! Roligt att du hör av dig här. Tips: Välj ryggsäck som går att öppna hela vägen runt, och så försöker vi att hela tiden vara noggranna med hur vi packar. ”Sällansakerna” längst ner. Sånt vi vet att vi behöver mer direkt i ytterryggsäcken, toppfack eller liknande. Men visst är det ett pyssel…
   Vi har en Haglöfs juniorryggsäck sen tidigare, och den tänker vi att Jack, 6, får ha denna resa. Storebror, 8, får en något större. Förra resan gjorde vi så att de själva bar sina saker, typ pysselböcker och några leksaksbilar. Den här gången blir det nog något liknande, men att vi plussar på lite kläder i Milos packning.
   Väska på hjul hade jag inte valt, men det beror ju lite på hur man reser också.

 5. Jag är nog aningens mer organiserad, vill jag tro i alla fall, ha ha! Du får tänka på känslan när allt faller på plats och ni har en hyfsad plan på hur allt ska gå till 🙂

  1. Det motsägelsefulla är att jag är jätteorganiserad – också! Fattar inte hur det går till riktigt, men har någon form av organiserat kaos kring mig hela tiden. Sparar länkar i särskilda bokmärksmappar, antecknar för hand och i en särskild mapp i datorn. Så även om det är hur rörigt som helst ibland så är det ofta så att infon/faktan används i någon form i slutänden 🙂

 6. Skrattar lite för mig själv (mycket av igenkänning) och det är väl okej att skratta när det är sånt lyxproblem 😉
  Fast alltså. Jag förstår att det är både svårt och jobbigt och konstant brus i skallen. Shit alltså.

  1. Ja man får ABSOLUT skratta åt detta, det gör jag själv 🙂 Och påminner mig om att det är just ett lyxproblem, och helt och hållet frivilligt… 🙂

 7. Jag förstår att det är mycket att tänka på!!! När vi skulle resa Europa runt i husbilen under 1 år var det inte sååå mycket kring själva resan, men enormt mycket kring uthyrning av båten, tjänstledigt, försäkringar, alla abonnemang man har, månatliga räkningar osv osv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.