19 Comments

”Ni verkar alltid ha sån tur med boenden på era resor!”, är något vi får höra då och då.
– Well, tänker jag i mitt stilla sinne. Tur och tur…

Självklart har vi tur ibland, med ställen som är ännu bättre än förväntade, där personalen är sådär trevliga och personkemin stämmer så att man trivs fantastiskt bra.
Men väldigt mycket av den där ”turen” handlar faktiskt om väldigt mycket planering.
Nu på morgonen har jag ägnat flera timmar åt att botanisera mig runt på de malaysiska öarna Perhentian och fick samtidigt idén till den här listan.
En del punkter känns säkert självklara för en del, men jag hoppas kunna inspirera fler till den där ”turen” som är så magisk när den sätter in 🙂

1. Bestäm resmål.
Att säga ”jag vill åka till Malaysia!” är ju en härlig utgångspunkt, men sen gäller det att hitta fram till resmålet som passar just dig och tidpunkten på året då du ska resa. På östkusten är det tex. regnperiod under vinterhalvåret och de flesta ställen är stängda.
Här är det också naturligtvis avgörande vad du vill ha ut av din resa – bara sol & bad, eller se djungel & djurliv, dyka, kombinera med storstad…
Här är det ju inspiration som gäller, och då googlar jag på rätt friskt på allt möjligt, som ”Malaysia + islands”, ”Malaysia + climate”, och så vidare.
(I mitt fall föregås ofta den här fasen av att jag/vi har inspirerats till själva landet/platsen av ett resereportage, tv-program eller reseblogg som sen fått mig att själv googla vidare)

2. Läs på om platsen.
När du väl har bestämt själva resmålet – det är då finresearchen börjar. Jag fastnade nu alltså för Perhentian i Malaysia, ö-grupp på östkusten, så detta får bli mitt exempel.
Istället för att bara gå in på en bokningssajt och ta ett hotell som ser fint ut så är det mycket att läsa på innan. Perhentian består av flera öar, så först vill jag veta mer om karaktären på dessa, läsa på om de olika stränderna och så vidare. Här är resereportage och resebloggar mina bästa vänner, som jag hittar via att googla till exempel ”Perhentian + beaches”, ”Perhentian + blogg” osv.

Här fastnar jag till slut för en strand där vattnet är klart och det är fin snorkling rakt utanför där vi skulle kunna bo. Medan jag väljer bort stränder med större hotell med privata stränder, eftersom jag här är ute efter det mindre och enklare, där det finns lite olika små restauranger att välja mellan och atmosfären är mer familjär. Väljer också bort stränder som förvisso är vackra att se på, men där det visar sig efter en stunds läsande att de flesta avråder från att bada på grund av att det är så mycket trasiga koraller nära land så att det är svårt att ta sig ut utan att skära sig på fötterna.

3. Vilka förväntningar har du?
Detta är kanske det viktigaste av allt. Jag vet till exempel att många av de boenden som vår familj älskar skulle anses som alldeles för enkla av andra familjer. Och hotell som många andra gillar är inte vad vi allra helst väljer.
Att bara titta in på exempelvis Tripadvisor och nöja sig med att ett boende fått högt betyg kanske inte automatiskt leder dig till just ditt drömboende.
Vi väljer tex ofta ett boende med bara fläkt (inte a/c) eftersom det funkar bra för oss, det är billigare, och vi har en tendens att bli sjuka när vi bor med a/c… Vi struntar dessutom helt i om det finns tv eller inte, om det är spartanskt inrett och till och med om det saknas el under delar av dagen.
Den typen av ställen får dock ofta lägre betyg på recensionssajterna, men det behöver ju alltså inte betyda att de är sämre – för oss.

SONY DSC
Vårt hus på mysiga Sabai Sabai, Koh Phayam, Thailand (vintern 2014). Inte så många bekvämligheter men perfekt för just oss.

4. Läs tillgängliga recensioner.
Så med ovanstående sagt – för oss är det alltid viktigare vad som står i själva recensionerna än hur många poäng ett boende har. Vi kollar sajter som Tripadvisor och Booking.com, och till slut växer bilden av ett tänkbart boende fram.
Någon tidigare gäst kanske dissar boendet för att det inte är städning varje dag, att det saknas kylskåp och att det är lite slitet invändigt, men hyllar det för det fantastiska läget mitt på stranden. Då får man ju själv fundera över om man tycker det är ok med dessa ev obekvämligheter, mot att man får bo mitt på stranden.

5. Ha koll på din budget.
Det kanske låter självklart, men börjar man kolla vitt och brett på hotellbokningssajterna är det lätt att svepas med in bland boenden som ser jättetjusiga ut. Och när man väl söker på sina egna tilltänkta resedatum så är det svindyrt och man blir besviken…
På boendebokningssajter som Booking.com, Hotels.com och Airbnb.se kan man redan när man börjar söka ställa in vilken prisklass per natt man söker inom.
Det är ju ofta också olika prisnivåer på olika rum, en bungalow på stranden är alltid dyrare, men kanske är det värt det? Det kan ju bara din budget avgöra.

Boenden med pool är generellt också ofta dyrare, och där brukar vi avgöra vad vi vill ha beroende på platsen. Bor vi precis vid havet klarar vi oss gott utan pool, medan vi gärna vill ha pool om vi är i en asiatisk storstad.

SONY DSC
En mycket enkel bungalow på stranden på Gili Air, Indonesien, där Milo och Jack delade en extrabädd, och vi hade tio ljuvliga dagar.

6. Att boka hotell för familj med barn.
Ja, detta är ett litet pyssel som jag ännu kämpar en del med, trots att jag väl börjar få nån slags svart bälte i att boka boenden (framför allt i Asien och Europa, so far) åt en hel familj.
Om man från början fyller i ”Två vuxna + två barn” i sökkriterierna får man ofta upp väldigt begränsat med boenden, och bara de dyraste familjerummen/sviterna. Därför söker jag nästan alltid på ”Två vuxna + ett barn” och ibland till och med bara ”Två vuxna”, och kollar om det finns möjlighet till extrasäng.
Detta brukar stå nämnt i reglerna som brukar stå längst ner. Exempel från Booking.com:
Skärmavbild 2016-03-28 kl. 09.04.28

Detta betyder ju att vår familj kan boka ett dubbelrum för två personer (vilket är mycket billigare än ett familjerum), och begära en extrasäng för 20 MYR/natt (≈40 kr) som Milo och Jack kan dela (de brukar sova skavföttes om vi bara har tre bäddar)

Vill vi ha bäddar till alla fyra kan vi ju välja ett trippelrum, om det finns, och välja till en extrasäng. Fortfarande oftast billigare än ett familjerum för fyra.

(detta beror ju förstås på hur stora barn man har, om det är aktuellt att de ska dela eller inte. Men för oss funkar detta än så länge)

7. Vad ingår i priset?

Man kan inte alltid stirra sig blind på slutsumman. Låt säga att det skiljer en tusenlapp totalt mellan två hotell för två veckors boende, men frukost för hela familjen ingår i det dyrare men inte i det billigare. Ja, då blir det förmodligen en dyrare slutnota för det billigare rummet.
Fri transfer från flygplatsen eller hamnen kan också vara värt en hel del.
Vi fastnar också gärna för ställen som har erbjudanden som gratis utlåning av kanot eller cyklar för sina gäster, sådant som vi vet kan kosta en del att hyra.

8. Allt finns inte på bokningssajterna.
Många mindre privatägda boenden väljer att stå utanför bokningssajterna för att det kostar en del för dem.
Därför brukar jag också göra en sådan koll. Om vi fortsätter med Perhentian som exempel, så har jag nu också bildgooglat ”Perhentian + map” och letar då efter en karta med olika boenden utsatta på kartan.
Eftersom jag vet efter min research ovan vilken av öarna, och ungefär vart på den ön jag tänker mig att vi ska bo, så kan jag nu kolla om det finns fler hotell/resorts just där som jag kan kolla upp.

Skärmavbild 2016-03-28 kl. 09.20.46

Här på kartan hittade jag faktiskt namnet på ett ställe jag inte sett på bokningssajterna, men kände igen från en hög placering på Tripadvisor. Då googlade jag igen, och hittade det lilla fantastiskt fina budgetställets egen hemsida med ett enklare e-mailbokningsystem. Och dit har jag nu skickat en förfrågning om 11 dagars boende i slutet av september/början av oktober.
Så ja, världen är större än Booking.com och Hotels.com!

9. Kom ihåg vad du har bokat när du anländer…
Jo, du visste ju om att det inte städades varje dag, att det saknades kylskåp och var slitet invändigt, men du valde det ändå på grund av läget på stranden… Så lägg nu inte energi på att gnälla över att du inte har dessa bekvämligheter. Ta med dig rimliga förväntningar utifrån vad du har bokat och läst om platsen.

**

MER: Sen finns det naturligtvis ännu fler tips för dig som vill hitta speciella semesterboenden, och jag har många fler att dela med mig av – kommer framöver! Liksom naturligtvis råd om att boka flygresor och andra resor på egen hand.

Följ oss gärna på Facebook där vi bland annat länkar till kommande inlägg här på bloggen.

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

 

Categories: LISTAN Reseplanering

About the Author

19 Replies to “9 tips för att boka drömboendet billigt på nätet”

 1. After reading your article, it reminded me of some things about gate io that I studied before. The content is similar to yours, but your thinking is very special, which gave me a different idea. Thank you. But I still have some questions I want to ask you, I will always pay attention. Thanks.

 2. Аренда автовышки. Срочно – стоимость аренды, аренда автомобильной вышки. По самым низким ценам!
  [url=https://uslugi-avtovyshki.ru/]аренда автовышки[/url]
  вышка автомобильная аренда цена – [url=https://uslugi-avtovyshki.ru]https://www.uslugi-avtovyshki.ru/[/url]
  [url=https://google.no/url?q=http://uslugi-avtovyshki.ru]http://google.mn/url?q=http://uslugi-avtovyshki.ru[/url]

  [url=https://fri.org.mk/a-lejohet-marrja-e-te-hollave-per-dhenien-e-gjakut/#comment-5147]Аренда вышки – у нас в распоряжении большой обновленный парк автомобильных вышек, позволяющий обеспечить безопасность и простоту работ на высоте.[/url] 52b0b90

 3. Предоставление в аренду на длительный и короткий срок на выгодных условиях следующей техники: камаз, погрузчик, манипулятор, автовышку, и другую специальную технику.. аренда автокрана цена.
  [url=https://uslugi-avtokrana.ru/]автомобильный кран[/url]
  аренда автокрана в москве цена – [url=https://www.uslugi-avtokrana.ru]http://uslugi-avtokrana.ru/[/url]
  [url=http://www.phpooey.com/?URL=uslugi-avtokrana.ru]https://www.dns-checker.com/whois/uslugi-avtokrana.ru[/url]

  [url=http://shiyuan.site/index.php/8.html#comment-65653]Автокраны в аренду на любой срок![/url] 032f678

 4. Предоставление услуг по аренде качественной спецтехники в Москве и Московской области., аренда спецтехники цена.
  [url=https://arenda-spectekhniki1.ru/]аренда спецтехники[/url]
  специальная техника – [url=http://arenda-spectekhniki1.ru]https://www.arenda-spectekhniki1.ru/[/url]
  [url=https://1494.kz/go?url=http://arenda-spectekhniki1.ru]http://ip.webmasterhome.cn/?ip=arenda-spectekhniki1.ru[/url]

  [url=https://rance12.blog.ss-blog.jp/2017-03-22?comment_fail=1#commentblock&time=1678911295]Предоставление услуг по аренде первоклассной спецтехники в Москве и Московской области.[/url] 52b0b90

 5. Наша клиника наркологии предлагает эффективную помощь в лечении алкоголизма и иных зависимостей, бесплатное лечение наркомании. Здесь вы найдете профессионалов, которые помогут вам в процессе выздоровления и достижения здорового образа жизни..
  [url=https://narco-centr1.ru]лечение солевой зависимости[/url]
  лечение зависимости от амфетамина – [url=https://www.narco-centr1.ru]https://narco-centr1.ru/[/url]
  [url=https://www.youtube.com/redirect?q=narco-centr1.ru]https://google.im/url?q=http://narco-centr1.ru[/url]

  [url=https://techmeher.in/pradhan-mantri-fasal-bima-yojana/#comment-4268]лечение подростковой наркомании в СПБ. Анонимно. Поддержка, консультация и многоуровневый подход к лечению.[/url] aab80a7

 6. Узнать, какая компания лучше, среди аналогичных в конкретной сфере услуг, сравнение услуг.
  [url=https://rejtingi-kompanij2.ru/]рейтинги компаний[/url]
  рейтинги компаний – [url=http://rejtingi-kompanij2.ru/]http://rejtingi-kompanij2.ru/[/url]
  [url=https://wavearts.com/?URL=rejtingi-kompanij2.ru]https://google.bf/url?q=http://rejtingi-kompanij2.ru[/url]

  [url=https://economiacreadores.com/2022/02/16/hello-world/#comment-2969]Cравнение компаний сферы услуг в Москве[/url] ab80a7c

 7. Интересные головоломки от Brain Test! прохождение всех уровней и Ответы на них, уровни в brain test.
  [url=https://brain-test3.ru/]игра brain test[/url]
  brain test 2 уровень – [url=http://brain-test3.ru]http://www.brain-test3.ru/[/url]
  [url=http://www.google.dk/url?q=http://brain-test3.ru]https://www.google.no/url?q=https://brain-test3.ru[/url]

  [url=https://chillipepperfields.com/2019/09/24/hello-world/#comment-2854]Головоломки от Brain Test! Ответы на все уровни[/url] 7cd5f85

 8. Vilka bra tips!
  Perhentian är såå fint. Jag och min man var där 2007 (Gud vad länge sen de kändes nu) och vi blev att återvända till ön två gånger. Kan tänka mig att mkt hänt sen då, men då va de bäst att bada på den lilla öns östra strand och vi bodde på två mindre ställen som va toppen (kommer dock inte ihåg namn)
  På stora ön vandrade vi en sväng och besökte stranden som ligger i mitten. Var då väldigt öde så var väldigt mysigt!

  Blir själv så inspirerad av att resa med hela familjen om några år då barnen är lite större.
  Hoppas er resa blir lyckad!

  1. Åh tack snälla! Att inspirera är det vi allra helst vill så blir glad när vi gör det.
   Vad härligt att höra att du tyckte om Perhentianöarna, ska bli jätteroligt att komma dit.
   Varma hälsningar från ida

 9. Nåt vi upptäckt är att om man varit inne på vissa bokningssidor några gånger så kan de höja priset på det boende man varit inne och tittat på. Väljer man istället att surfa ”in private” så kan man få upp det första, billigaste priset igen. Helt sjukt men sant. Och så kan jag också tipsa om att vissa sidor (hotels.com t ex) har prisgaranti. Vi har fått tillbaka pengar på det viset när vi hittat samma hotell billigare på någon annan sida.

  1. Ah, det förstnämnda visste jag inte! Intressant, tack för tipset!
   Bra att höra att prisgarantin faktiskt fungerar i praktiken!!

 10. Det där med ”tur” är ganska intressant. Väldigt ofta beror ju ”tur” just på att man har gjort research, frågat sig runt, testat olika alternativ, lärt sig av erfarenheter osv. Tur är sällan bara tur… Bra tips!

 11. Superbra sammanställt! Håller med om allt!
  Inte konstigt att det tar så sjukt lång tid att boka resor, haha 🙂
  Till och med min man brukar undra ”hur kan det ta så lång tid?” – jag får visa ditt inlägg nästa gång han undrar 😉

  1. Hahaha, ja tid tar det sannerligen!!! Vi får stötta varandra, vi resebokningsfanatiker 🙂

 12. Ett mycket klokt inlägg! Det gäller att veta vad som är viktigt för en själv. Jag har sett hotellrecensioner där betyget dras ner av vädret på resmålet under just de nätterna. Det gäller att läsa recensionerna och inte bara stirra sig blind på siffrorna, helt klart. 🙂 Ska man bo längre på ett ställe är det generellt sett bättre att boka på plats dessutom.

  1. Tack, ja det är ju så många individuella faktorer som avgör vad som blir en bra semester och inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.