13 Comments

Jag berättade för ett tag sen om att det kom ett sms.
Det var från en för mig okänd kvinna, Jenny, som delade med sig av sina tankar och beskrev hur hon upplevde sig sitta fast i ekorrhjulet. Jobba – sova – konsumera. När hon egentligen bar på andra drömmar, inuti sig.
Hon undrade om jag ville dela med mig av några råd, något som beskrev hur jag/vi har tänkt och tänker och hur vi gjort för att inte fastna.

ekorrhjulet

Det är inte alla som vill eller har möjlighet att till exempel åka på en lång resa för att bryta det snurrande hjulet. Men jag är så övertygad om att många fler i alla fall skulle kunna leva lite annorlunda och förverkliga i alla fall någon av sina drömmar.
Med en knapp månad kvar till vår jorden runt-resa får vi en hel del kommentarer på det temat just nu, från kända och okända: ”Åh, ni gör ju det där som jag har drömt om i alla år men aldrig gjort”, ”Tänk om man hade varit som ni och kunnat göra det ni ska göra!”, och liknande.

Jag känner att jag kanske upprepar mig lite ibland men så får det nog bli i en blogg, ibland blir man lite sammanfattande, inkluderat även en del jag skrivit förut.
Men, med det sagt, så: vi är ingen konstig eller ovanlig familj med ovanliga förutsättningar. Vi är som väldigt många andra barnfamiljer.
Vi bor på en ort med runt 7000 invånare i tätorten. Vi hämtar och lämnar på skola och fritids, vi bråkar ibland, lagar snabbmakaroner ibland för att vi inte orkar nåt annat, vi äter tacos på fredagar och ser på Idol, Gladiatorerna och Melodifestivalen på tv. Vi har två bilar; en begagnad Saab kombi (som dock verkar ha gjort sitt i vår familj nu) och en mindre Ford Focus.
Vi storhandlar på Ica Maxi, har det ofta lite för stökigt hemma och glömmer att skicka med regnkläder till skolan ibland fast det spöregnar.

Jag har genom åren fått brottas en del med att jag har lite svårt att hitta lugnet och harmonin i vardagen. Jag kan ibland drabbas av nån sorts panik när det är höst och jag sitter där i bilen för att skjutsa igen, samma tid som igår morse, och samma tid som jag kommer att skjutsa nästa dag.
Jag är inget stort fan av ett liv som framför allt rullar på med hjälp av rutiner, och det är inte alltid positivt.
Jag skulle vilja vara en bättre vardagskramare, på riktigt.

Att tycka om sin vardag är ju jätteviktigt, det är ju den som är en stor del av livet. Nu gillar jag ju mycket i den såklart, men jag kan liksom fysiskt känna hur mina obehagstaggar fälls ut så fort jag känner att jag är på väg in vad som känns som det där ekorrhjulet.

För mig är det nämligen lite skillnad på vardag och ekorrhjul. En vardag kan ju innefatta så mycket, medan ekorrhjulet för mig mer är när det slår över och in i något man inte riktigt vill ha.
När tankarna bryter igenom alltför ofta om vad det egentligen är jag håller på med.
Jobba – sova – konsumera, skrev Jenny som skickade sms:et.
Och hon trivs inte med det. Hon vill ha något annat. Bryta sig ur ekorrhjulet.

Jag tror att det är viktigt att inte fastna i vad jag INTE vill ha.
Och istället försöka börja med att hitta fram till hur jag skulle vilja ha det istället.

Hur skulle jag vilja att mitt kommande år såg ut? Jag tänker att man kan drömma på lite först, och sen bryta ner det i delar.

Jag vill inte låta som en flåshurtig ”TÄNK POSITIVT”-skrikare, men en sak jag faktiskt vurmar väldigt mycket för är målbilder. Dom har hjälpt mig, massor.
Just för att jag då ”lurar” hjärnan att fokusera på hur jag skulle vilja att det var istället, istället för på vad som är dåligt nu.

Om jag ser en bild framför mig under några vinterveckor tillsammans med familjen i ett varmt land – istället för att bara tänka på hur skitjobbig vintern kommer bli med all j-a snö och mörkret och att jag är fast i allt det där för att ”vi säkert inte kommer iväg i år heller”.
Då är jag faktiskt ganska övertygad om att chansen är större att komma iväg.

Alla våra resor har börjat som drömmar. Den första, när Milo var bebis, kändes först mest bara galen när tanken kom. Så kan man väl inte göra? Det har vi väl inte råd med?
Men vi ville, och vi gjorde det. Och så har det fortsatt.
Om jag ska ge mig och Patrik nån cred så är det nog detta: att vi har sett möjligheterna i drömmarna, väldigt sällan problemen.
Hur skulle vi kunna göra för att nå dit?
Vad ser vi framför oss?

thailand med bebis

Det måste ju inte vara så att livet framför allt känns härligt under några veckor nu på sommaren när man kanske har semester och bryter av allt det där som man alltid gör annars.
Den där upplevelsen av att ”sitta fast” är ju nämligen något som vi som människor faktiskt själva kan styra över. Det där med att man är chef över sitt eget liv stämmer ju faktiskt. Sen kan omständigheterna göra saker mer eller mindre svåra/enkla/tuffa/krångliga. Sjukdom är ju till exempel en sådan sak som verkligen kan påverkar ens möjligheter. Men jag tror ni förstår hur jag menar.

Att bryta ekorrhjulet kanske också kräver en annan typ av förändring än ”bara” till exempel en resa, som kanske att byta yrke eller arbetsplats.
Jag vet, det kan man inte bara göra hur som helst.
Men det är i alla fall inte omöjligt. Människor byter jobb, startar egna företag utan en krona på fickan och börjar plugga fast dom passerat både 40 och 50.
Det går. Kanske inte på något enkelt sätt.
Men det går.


Hur vill jag leva?

Det kan låta som en lyxig fråga att ställa sig. Som om det bara är att bestämma det själv!
Nej, men man kan påverka sin tillvaro själv, åtminstone till viss del.
Och man måste låta sin förändring få ta tid. Jag är själv rätt otålig av mig, om jag får en idé/tanke vill jag helst att det ska hända direkt.
Men allt det där som har blivit till ett ekorrhjul i ens liv är ju saker som har fått snurra där under lång tid. Det är klart att det tar tid att vänja om hjärnan.
Men det går.

thai-resamedbarn23
Två månader i Thailand vintern 2012. Bild från Koh Phangan.

Nästa inlägg i den här lilla ”serien”, och som en fortsättning på ekorrhjulstankarna, får bli om Att våga.

**
[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

13 Replies to “Att bryta ekorrhjulet”

 1. apcalis mysoline coupon Ferreira, who is originally from Gambia, appeared bored when he appeared on video link today and propped his head up with his hand for most of the proceedings as he sat at a desk in prison clothes cialis online prescription First and foremost, it is because this product is made with DAA which has been shown to be very effective in testosterone production

 2. საქართველოში მცხოვრები ნიჭიერი ესკორტ მოდელების შეხვედრის ადგილი. ესკორტის პოვნა საქართველოს ყველა ქალაქში დაუყოვნებლივ შეგიძლიათ.

 3. 8 mm which allows for an appropriate diffusion of the vapor phase, since at the moment of vaporization the small sphere behaved as an exhaust valve, releasing the vapor phase in a controlled manner 88 nolvadex cream Moreover, this pathway was essential for tumor recurrence following tamoxifen withdrawal

 4. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

 5. Du har så rätt Ida och ni gör så rätt!
  Jag tror starkt på precis det du säger om att inte låta sig fastna i något man inte trivs med! Jag känner igen paniken när hjulet blir för stort och viljan att vilja bryta det med ett äventyr. Jag vet också att det inte alltid är så lätt, men man måste iaf försöka gå efter det man vill ha ut av livet, vad är meningen annars? 🙂

  1. Tack snälla Lina, vilken fin kommentar!
   Jag blev glad!
   Ja visst är det så. Jag tänker att man måste försöka, i alla fall att formulera en målbild framför sig och försöka tänka hur man skulle kunna nå dit.

 6. Blir inspirerad av det du skriver. Önskar er stort lycka till på erat äventyr. Spännanande att följa er. En dag, hoppas jag det är min tur att ge mig ut på mitt livs äventyr. 🙂

 7. Fantastiskt tänkande! Vilken förmån att dra iväg sådär!!
  För mig som är mer praktiskt i mitt tänkande ”emellanåt” hur löser man det med jobbet & ledighet? Ren ekonomiskt, för det kostar ju säkerligen en hel del? Sparat länge för denna resa? Hur lång tid har ni planerat detta?

  1. Hej Linda!
   Här har jag gjort en sammanfattning där du nog hittar svar på en del av dessa frågor: http://www.attresamedbarn.se/jordenruntsammanfattning/

   Och jag kan hålla med lite angående ordet ”förmån”, för mig blir det lite som att vi fått någon speciell möjlighet av någon. Men så är det inte. Det är helt och hållet ”självbyggt”, från att idén uppkom och fram till nu. Varje krona är insparad via ganska hårt jobb, och vi har själva under åren jobbat för att skapa en arbetssituation som möjliggör en resande livsstil.
   Nu är vi snart framme vid första delmålet – avresan. Men jag ser det inte som en förmån, utan som något vi kämpat, slitit och verkligen, verkligen velat göra. Och därför gör vi det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.