2 Comments

bild-2 kopia 2

Krönika publicerad i Karlskoga Tidning/Karlskoga Kuriren idag:

Solen höll långsamt på att sjunka ner över trädtopparna, men det var fortfarande nästan 30 grader varmt när vi tände elden ute på klipporna.
Högreven som hade långkokats i förväg, de chilimarinerade revbensspjällen och lammkorven lades på grillgallret. Lyckliga barnskratt, och i bakgrunden det dånande ljudet från Storforsen.
Vissa dagar i livet kommer alltid vara förknippade med genuin lycka, och detta som vi upplevde i tisdags var en sådan dag.
I Norrbotten bor Milos och Jacks kusiner Tyra och Vide och deras föräldrar; Patriks bror Pär med sambo Annica. Och nu har vi äntligen tagit oss de drygt 100 milen genom Sverige för att hälsa på dem.
Vi har varit lite bortskämda med att Norrlandsdelen av familjen regelbundet har kommit till Värmland på besök, så därför har det inte förrän nu blivit av med en ordentlig tripp upp hit.
För mig har familjen alltid varit fundamentalt viktig och därför känns det fantastiskt roligt att ha fått en dubbelt så stor familj under de senaste åren. Att se barnen leka tillsammans med sina kusiner är något alldeles särskilt.

bild-3

I tisdags tog vi oss alltså en utflykt till Storforsen utanför Älvsbyn. En av Europas största forsar och en del av Pite älv.
Vi blev uppriktigt betagna av platsen. Först själva forsen – storslagen, vild, bred och mäktig. Sen allt runt omkring. Vidsträckta klippor, jättegrytor att bada i, spångar att gå på intill forsen, grillplatser här och var.
Vi var glada att vi tagit med både lunch, fika och middag och kunde ha en riktig heldag här.
Efter den utsökta grillmiddagen tog vi ett sista dopp vid den stora jättegrytan, och nu vid nio på kvällen var det helt folktomt. Med den fortfarande ljusa norrländska himlen som kuliss hoppade Milo i först och simmade mellan klippväggarna. Vi andra följde efter. Och Jack avslutade allting med att hoppa från en fyra meter hög klippkant, orädd, rakt ner i vattnet.

bild-3 kopia 3

bild-5

Förutom det uppenbara – att träffa familjen – är jag också glad över att äntligen få möjlighet att upptäcka mer av Sveriges norra delar. Mina erfarenheter innan detta sträcker sig till att jag har åkt skidor i Åre några gånger, varit på reportageresa i Östersund, på jobb några dagar i Umeå och spenderat en dag och en hotellnatt i Sundsvall i samband med ett annat jobb.
Så det känns som att det var på tiden.
Vi bilade upp och lät oss förtjusas av Höga Kusten, med ett badstopp och lunch på bryggan utanför en sjöbod. Vi gjorde stopp för natten i både Sundsvall och Umeå, tröttnade ibland på mil efter mil genom skogarna men njöt ännu oftare av vackra vyer genom bilfönstret.
Här i Luleå har vi både poolbadat och havsbadat, ätit restaurangmiddagar och förundrats över att sommarvärmen aldrig tycks vilja ta slut.
Jag försöker ladda varenda millimeter av min kropp med värme och ljumna bad, och när jag vaknar på natten av hettan så väljer jag att INTE beklaga mig.
På söndag rullar vi långsamt hemåt igen, nu med längre stopp på Höga Kusten för att krama ur det sista av semestern 2014. Hösten får vänta, ett litet tag till.

bild-3
Vi gjorde ett stopp på superfina rastplatsen vid Höga Kusten-bron, där det fanns roliga fontäner att dansa i!

Coming up: Fler bilder från Storforsen – och mycket mer från Norrlands-roadtripen!

About the Author

2 Replies to “En hyllning till magiska Storforsen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.