28 Comments

Ja, det är ju en berättigad fråga som vi har fått några gånger nu.
Även tidigare har många undrat hur vi har råd att resa så mycket som vi har gjort de senaste åren. Så vi gör ett försök att förklara:

Först och främst, vi är inga miljonärer och har inga superlöner, arv eller lottovinster som vi plockar av när vi känner för att dra iväg.
Vi är två vuxna med heltidsjobb, och vi bor på en ort där vi har ganska låga boendekostnader jämfört med storstäderna. Det är en bra bas, men den viktigaste anledningen till att vi kan resa som vi gör handlar om prioriteringar.

Strax efter att Milo föddes startade Patrik och jag ett resesparkonto som vi döpte till ”The trip of our lives”. Vi skulle resa runt med Milo i två månader i Thailand och tänkte tydligen att den resan skulle bli den största vi gjorde typ någonsin.
Men vi fortsatte att spara på det där kontot, och snart var vi tillbaka i Thailand för två nya luffarmånader, fast nu med två barn. Och i den stilen har det fortsatt.
Vi har helt enkelt utvecklat en sparande livsstil, där vi alltid prioriterar upplevelser framför i princip allt annat. Jag okynnesköper inte ens en cola på macken utan att verkligen överväga om jag ska ha den, sen händer det att jag köper en, absolut, men inte så lättvindigt och definitivt inte ofta. Samma sak med sånt som take away-kaffe, tuggummi, godis och vad det nu kan vara.
En rätt stor sparpost för oss är lunch, det köper vi i princip aldrig ute. Det är matlådor och hemma-mat som gäller.

Vi shoppar väldigt sällan. Till barnen handlar vi ofta på second hand eller outlets, och Jack ärver alltid allting av Milo. Jag och Patrik köper rätt sällan nya kläder och saker till oss själva. Här finns ingen handväska för över 400 spänn, och jag lägger inte särskilt mycket pengar på smink och liknande.
När det gäller större inköp är vi också rätt återhållsamma. Vi har inga nya bilar, inte någon designlyxinredning, inte de senaste tv-modellerna. Och vi försöker tänka på fasta utgifter, som att kapa bort Netflix-abonnemang och dyra tv-kanalspaket som vi ändå sällan tittar på.
Leksaker köper vi heller nästan aldrig, barnen har mycket grejer ändå. Inför jul och födelsedagar pratar vi om innan att de kommer att få en upplevelse av oss, inte en massa saker. Och de verkar på riktigt väldigt nöjda med det.

Jag vet inte om det här låter präktigt, det känns lite så när jag skriver det. Men i vardagen är det inte ens något vi själva tänker på, det är bara såhär vi lever. Vi sparar alltid, varje månad, på vårt resesparkonto via autogiro. Så har det alltid varit, även när vi inte har haft en konkret resa bokad. Ibland, om vi haft mer inkomst en viss månad eller ovanligt lite utgifter så sätter vi över extrapengar på resekontot.
Detta har gjort att vi nu har ganska mycket pengar sparade, så att vi kände att vi vågade fatta beslutet om jorden runt-resan. Att vi ska sälja huset är alltså inte för att vi ska finansiera resan med de pengarna, utan om det blir något över där måste det sparas till kommande kontantinsats i ett nytt boende när vi kommer hem.

Det är lite svårt att överblicka hur mycket som kommer att gå åt den här gången, men en annan viktig aspekt är ju också HUR vi reser. Även under resornas gång är vi väldigt noggranna med vad vi spenderar pengarna på. Det är inte läsk hela tiden till maten, inga dagliga glassar, öl och dyra restauranger. Och vi bor ofta billigt, och väljer gärna billigare färdsätt som nattåg och bussar.
Vi brukar också göra resereportage under våra resor, och jag brukar kunna göra en del andra jobb på distans också, så viss inkomst har vi också haft under tiden och kommer ha även denna gång. Även om det mer blir ett tillskott, inte något vi räknar med nu under planeringen.

Jag vet att många ser resandet som en lyxkonsumtion, och jämför kanske med hur mycket man själv lägger på en tvåveckors charter över jul där man unnar sig guldkanten varje dag eftersom det ju är semester.
Men det är så väsenskilt från hur vi reser. För samma pengar som de två charterveckorna kostar för en familj kan vi kanske leva vårt budgetliv i två månader i något asiatiskt land.
När vi är ute en längre tid och reser har vi ju också betydligt mindre utgifter hemifrån, vilket också blir ett sätt att ”tjäna” pengar.

IMG_7914
Bungalow som saknade fönster, hade en del öppna springor mellan plankorna och var extremt enkelt inredd. Priset tror jag var runt 200 kronor per natt, och då bodde vi där över julen 2013. Freedom, Koh Jum, Thailand. Älskar både stället och det boendet!

Jag tror faktiskt att många fler skulle kunna förverkliga en resedröm, om man verkligen prioriterade det. Självklart inte alla, men det finns verkligen mycket man kan göra för att spara pengar i sin vardag.

Ytterligare en aspekt är planeringen. Vår erfarenhet/känsla är att vårt nitiska planerande i förväg har gett oss betydligt billigare resor än om vi rest runt på måfå eller valt första bästa flyg, boende mm.

attresamedbarn
Enkelt men mysigt boende vi hade på den vietnamesiska ön Phu Quoc, vintern 2014.

vietnam
Nattåg i Vietnam mellan Hanoi och Hoi An, vintern 2014. Sparade både en hotellnatt och slapp den betydligt dyrare inrikesflygbiljetten. Dessutom brukar tågstationerna ligga centralt och man slipper taxiresor till och från flygplatserna. Rekommenderar även tåg som färdmedel på grund av allt man får se längs vägen, en upplevelse i sig självt, på köpet.

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

28 Replies to “”Hur har ni råd att resa jorden runt?””

 1. 19 In the present laboratory based study, including a large sample of MSH6 and PMS2 PV carriers, previously published data showing an increased breast cancer risk in women with PVs in MSH6 and or PMS2 were not replicated when the same methodology was used priligy near me

 2. Vad roligt att jag hittat er bloggo och jag tycker det är modigt att ni säljer huset för att åka jorden runt! Vi sålde alla våra saker i januari 2015 för att bege oss ut på vår långa färd och har nu varit ute i över ett år! Vi planerar inget och vart vi hamnar beror på vilka människor vi möter som kan rekommendera oss platser värda att besöka!

 3. Så inspirerande och så sant! Vi prioriterar också resande! Ingen dyr inredning, inga dyra väskor. Budgetkläder. Ingen dyr livsstil med uteliv osv. Teknikprylar (tv, mobiler, datorer osv) byts när de går sönder, inte bara för att det kommit en ny modell. Hittills har vi inte åkt på några långresor. Men vi har åkt utomlands 1-2 ggr/år så länge jag kan minnas. Varvar resor till storstäder (new york, Berlin, London osv) med solsemestrar. Bokar oftast hotell och flyg själva, ej charter. Airbnb har vi också använt. Nästa resa går till Algarve. Hört talas om de fantastiska stränderna. I framtiden vill jag åka till Västindien och på road trip i USA… åh finns så många spännande platser! Kommer absolut att följa era resor nu när jag hittat denna blogg! Spännande med jorden runt.

  1. Vad glad jag blir! Tack för din kommentar. Det är roligt att höra från människor som tänker liknande som man själv, ibland känns det som att det är konsumtionen som är det ”normala” och sparandet/upplevelsetänket som är det ”konstiga” i mångas ögon… Men vi är nog rätt många som tänker lite annorlunda där 🙂
   Jättekul att du vill följa oss! Det är roligt att dela med sig.

   1. En liten kul grej som också hjälper till att spara pengar är att jag har ett mastercard som jag beställt med en egen bild på. På mitt kort är en bild av våra barn hand i hand på en solig sandstrand. Har haft den bilden på kortet i flera år och nästan varje gång jag tar fram kortet för att betala tittar jag på bilden. Det får mig att tänka på att inte slösa pengar på saker som inte är viktiga utan att istället prioritera det som verkligen spelar roll.

    1. Hej! Vilken fin grej! Det var ett bra tips 🙂
     Tack snälla för att du skrev här!

 4. Inspirerande! Vi tänker ungefär som ni och jag går också i tankarna om att skriva ett inlägg om det här. Vi reser ju också mycket och har alltid gjort, utan några stora inkomster. Förra året reste vi i 365 dagar… Alla kan kanske inte resa lika mycket som vi, men jag är helt säker på att folk skulle kunna resa mycket, mycket mer, om de vill och prioriterar. Ja, det får bli ett inlägg om det… 😉

 5. Visst är det så, det går oerhört mycket pengar i en normal familj i Sverige om man jämför hur mycket mindre man kan göra av med på resande fot i billigare länder i Asien och Syd/Mellanamerika.

 6. Intressant inlägg, jag brukar få liknande kommentarer. Jag brukar svar att jag inte har vare sig egna barn eller hus. Det brukar få tyst på de allra flesta men de som härdar ut lite längre i diskussionen får snart höra om prioriteringar, dedikerat resesparande varje månad, extraknäck trots en okej inkomst, flexibilitet i resandet och den ständiga kollen på priser till tänkbara destinationer. Det brukar, i alla fall inte för mig, bara landa en billig resa i knät utan det kräver sin research. Precis som med allt annat.

  Men på något sätt så verkar det inte som att alla förstår ändå. De som lägger tusentals kronor på sitt hus varje månad kan inte för sin värld förstå hur andra kan resa upp de pengarna. Well, det kan jag. 😉

  1. Exakt!! Nu har jag ju i och för sig både barn och hus, men det går ju verkligen att prioritera ändå. Nej, ibland förundras man över hur svårt det verkar vara för en del att se hur mycket de själva faktiskt konsumerar… Det är självklart att ha nya tv-apparater i tre olika rum, men går inte att fatta hur någon annan kan resa i en månad trots att det är typ samma pengar.

 7. Ett superbra inlägg! Jag och min sambo har sparat ihop till att vara utomlands ett år och plugga samt att efter det resa i drygt 4 månader och nu är vi ute mitt i det! 🙂 Allt handlar om prioriteringar och jag tror absolut att upplevelser slår prylar, any day! Konsumtionshetsen i samhället är galen – onödig och stor miljöpåverkan!

  1. Hej och tack för kommentaren! Vad kul det verkar med ert livsval, och vilken känsla det är just att vara mitt i det man har sparat för och längtat så till!

 8. Jag kan verkligen bara hålla med, och nu när vi för i princip första gången ska åka en vecka (påsk dessutom) så blir jag helt paff av priserna. Det blir liksom mer för en vecka än vad vi vanligtvis får 3 veckors betydligare häftigare resa för! Man reser helt enkelt på ett annat sätt när man åker längre tid, medan en vecka blir mer ”passa på” och extra och guldkant på allt. Känns egentligen helt ovettigt (men nu är tajmingen så den här gången så jag tänker uppskatta det, förstås). Men faktiskt så slutade det till slut med en egen-fixad resa till Dubai vilket blev billigare än en vecka charter till kanarieöarna (!).

  1. Ja, ibland blir man lite chockad över hur dyrt det kan vara… Blir säkert jättebra med Dubai! Vi ska faktiskt inleda vår resa där, så då ska jag spana in vad du skriver sen. Har förresten för ett tag sen läst dina tidigare Sri Lanka-inlägg med stort intresse och bokmärkt dem. Men jag har varit lite dålig på att kommentera förut, ska bättra mig 🙂

 9. Åh, vilket bra inlägg ! Den här frågan får också vi många gånger och det kan kännas lite tabu nästan att prata om, vilken kappsäck man öser ur vid varje resa!;)
  Vi har också resespar, en ganska stor summa varje månad då det är en viktig post för oss.
  Sen bokar vi våra resor på egen hand för det mesta, scannar av nätet efter billiga flygbiljetter och kollar olika varianter att ta sig till ett ställe på.
  Nu senast besökte vi Zanzibar i 3 veckor runt nyår och bodde då också väldigt bra. Pris för flyg, övr transporter och hotell landade på strax under 50.000 kr vilket är en bråkdel av vad Ving tog för en resa dit under denna period.
  Ju större barnen blir ju mer blir man ju hänvisad till de dyra loven men tack och lov kan man ändå komma billigare undan genom att boka resan själv.
  Vi vill oxå resa ofta så pengarna lär räcka till många resor.
  Härnäst väntar Rom i April och Cypern i juni samtidigt som vi börjat spana på nästa vinters äventyr.
  Jag måste absolut läsa mer av er blogg då den är ny för mig! Spännande! En jorden runt resa vore såklart en dröm!

  Hälsningar Annelie

  1. Hej! Tack så jättemycket för din kommentar. Ja, jag kan också känna att det ibland är lite tabu, så det var lite därför jag ville skriva om det. Tycker själv det är viktigt att försöka tänka ur olika perspektiv, och kanske kan det inspirera någon..!
   Vad kul att läsa om Zanzibar, ett riktigt drömresmål för mig, och visst finns det väldigt mycket att spara på en bra planering!
   Roligt om du vill följa vår blogg! Vill du så har vi en fb-sida där vi länkar till nya inlägg och lite annat http://www.facebook.com/attresamedbarn

   Hälsningar ida

  2. Vad lustigt Annelie, vi började också med att spana Ving till Zanzibar och när jag såg att de ville ha 40k för en vecka i Nungwi (hotell och flyg) kring jul så kände jag att det var min plikt att göra en sådan resa billigare. Vi valde också tillslut Zanzibar (över jul) men att lösa varenda pusselbit på egen hand. Det landade tillslut på 40k för oss men till skillnad från priset hos Ving så ingick ALLT i de pengarna. Flyg, hotell, aktiviteter som dyk och snorkling, mat, transporter, mer mat, två olika hotell. Till och med vaccinationer.

   http://www.dryden.se/tag/zanzibar/ finns alla mina inlägg om resan. 🙂

   1. Verkar verkligen finnas pengar att tjäna på att fixa själv på Zanzibar.. Bra att veta, SKA dit någon gång, helst inom en inte alltför avlägsen framtid, även om det nu inte blir under den kommande resan.

    1. Haha Dryden, känner lika att det är lite av en sport att göra drömresor till drömbudget så man kan resa desto mer istället! Glömde skriva att vi var 4 personer på vår 3 v resa och vi landade strax under 70 tkr tot m mat och utflykter , parkering Arlanda, malariamedicin etc då bodde vi fint och levde gott utan att snåla. Bara man skriver ”Dar es salaam Tanzania” i sökmotorn för flygbilj sparar man minst 12.000 kr ist för att skriva ”Zanzibar ” . Färja för 4 från Dar till Zanzi kostar 1200 kr tar 80 min alt boka eget inrikesflyg för 1200 kr 4 pers tar 30 min.
     Kan varmt rekommendera Zanzibar Ida, det var en under plats på jorden! Nyfikna, vänliga människor och de vackraste stränder och vatten jag nånsin sett! Ska absolut följa er resa via FB också. Lycka till med allt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.