11 Comments

kelimutu sunrise

Kelimutu, Flores, Indonesien.
Den här platsen har varit så speciell för oss, långt innan vi nu kom dit. Någon gång läste vi om platsen i ett utländskt resemagasin, och sa att ”dit måste vi!”. Och när vi så bestämde oss för att göra jorden runt-resan så var det en av de första sakerna vi bestämde att vi skulle göra: vi ska se Kelimutu i soluppgången!

kelimutu early morning

Detta är alltså här på Flores, en indonesisk ö som ligger ganska långt österut i landet. Och vulkanen är alltså hela grundorsaken till att vi nu spenderar tre veckor här.

Den här morgonen vaknade vi före klockan 04 på morgonen i vårt rum i byn Moni, som vi hade hittat kvällen innan. Byn ligger ganska mitt på ön.
Vi blev skjutsade i bil av en släkting till ägarna av vårt homestay uppför en bit av berget. Det var forfarande kolsvart ute. När vi blev avsläppta var det ungefär en kilometers vandring uppför.

Nu började det ljusna så smått, och vi gick på i ganska snabbt tempo för att komma fram i tid.

kelimutu

Toppen är 1639 meter över havet, och det unika med denna plats är de tre kratersjöarna som ändrar färg ofta. Ibland så ofta som varje månad.
Det är ett naturfenomen som verkar vara svårförklarat, men enligt skyltar på platsen har det med gaser från vulkanen att göra.
Platsen har också en mycket speciell betydelse för lokalbefolkningen, som tror att de dödas själar kommer hit. De onda själarna har en egen av sjöarna.

kelimutu med barn

Vi var här i flera timmar, såg solen gå upp vilket var en magisk upplevelse. Och sen bara hängde vi här. Njöt av att se hur naturen skiftade skepnad i takt med att solen steg. Tittade på aporna.

Två av sjöarna ligger intill varandra, och den ena var just nu turkos och den andra mörkgrönblå. Den tredje sjön var svart, och när vi anlände låg molnen lågt över sjön och täckte den helt och hållet. Men medan timmarna gick så skingrades molnen.
Visst ser det nästan om en svensk skogstjärn?! Konstigt att tänka sig att det är en vulkankrater.

flores sjöar

Jag är jätteglad att vi hade tur med molnen. Det händer tydligen rätt ofta att molnen ligger som ett tjockt täcke över alla tre sjöarna, men nu fick vi just en sån där soluppgång som vi hade hoppats på.

Även första delen av vandringen hemåt gick jättebra. Det var sen nästa äventyr började, när vi gick vilse i regnskogen…
Berättar om det imorgon 🙂

kelimutu indonesien

kelimutu vulkan barn

kelimutu-monkey

kelimutu-kratersjoar

**

Här finns våra inlägg från våra veckor på Bali

…och här hittar du våra inlägg från Gili Air!

Följ oss gärna på Instagram!

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

11 Replies to “Kelimutu! ÄNTLIGEN uppe på vulkanen i Flores”

 1. Therefore, aim of present study was to evaluate the effects of in vivo treatment of SERM, tamoxifen, on spermatogenesis and testicular steroidogenesis of adult male mice lasix Netherlands The downside of this is, without the opportunity to charge high prices for the drugs, there s no incentive to pay the millions needed for a clinical trial to get FDA approval

 2. Based on accumulated evidence from studies of traditional therapies, clinical experiences and various pharmacological properties, herbal plants have been actively adapted for the development of hepatotherapeutics Shi et al. nolvadex

 3. Tack för vackra bilder.
  Ja det var en fantastisk upplevelse se Kelimutu vid soluppgången då för ett antal år sedan.
  Det var mörkt när vi började gå, ingen ficklampa…..fick följa vår guide så gott det gick.
  Han hade ficklampa i alla fall.
  ja sa vi när vi nådde toppen, här är vi nog de enda svenskarna.
  Ha ha det var vi inte så länge…..två till anslöt.
  Titti

  1. Tack för vänliga kommentarer! Blir så glada! Och roligt att höra om dina egna minnen också!
   Kram till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.