No Comments

Hej Linda, Maria och ni andra som tycker om att trycka ”gilla” och ”dela” på Facebook!

Eftersom jag är Facebook-vän med er så får jag upp vad ni gör i mitt nyhetsflöde. Häromdagen var det en av er som uppenbarligen tyckte att jag skulle ta del av ett långt inlägg som handlade om ”muslimska flyktingar” och hur oerhört mycket besvär de, enligt skribenten, ställer till med i vårt svenska samhälle. Inlägget var fullt av faktafel, stavfel och svärord. Men du, Linda (som heter något annat i verkligheten), tryckte på ”dela” och spred det hela vidare, bland annat till mig. ”Börjar dom servera halalslaktat kött i mina barns skola så kommer inte mina barn att sätta sin fot där. Punkt!”, står det bland annat i inlägget du delade vidare. Det var också extremt nedsättande mot muslimska kvinnor, moskéer och diverse annat.

Jag skrev en kommentar under din delning och frågade om detta är åsikter du delar, och vad i inlägget du tyckte var särskilt viktigt att sprida till mig och dina övriga vänner. Det som gör mig lite fundersam är att du inte har svarat mig än. Jag tog nämligen illa vid mig av att få den här felaktiga skiten (ursäkta uttrycket) på min Facebookvägg och därför ifrågasatte jag detta. Men svaren uteblir. Det är lätt att gilla, det är lätt att dela. Men svårare att förklara, kanske särskilt när man inte har kunskap i ämnet utan bara lite diffust ”har fått nog”.

Även du Maria, gjorde mig ledsen när du skrev om en ”buss full av somalier” som du hört talas om, där en svensk 70-årig man inte fått sitta på grund av alla dessa somalier. Nu tänkte den 70-åriga mannen rösta på Sverigedemokraterna på grund av ”all invandring och speciella religioner”, och du avslutade ditt inlägg med att skriva ”Jag argumenterade inte imot denne man”. Jag skrev ett svar nu också. Att det gör mig ledsen att se uppdateringar som den här i mitt flöde, och att en röst på SD är så mycket mer än att bara visa sitt missnöje med enskilda individer eller vissa delar av politiken. Och att världen är väldigt mycket större än Karlskoga och Degerfors.

Jag tänker dessutom att det nog har hänt någon gång att en 70-årig man inte fått sitta på bussen på grund av en massa tonåringar som stökigt nog tagit upp alla platser och inte haft vett att resa sig. Hur gör vi då? Ut med alla tonåringar?

Jag fick svar denna gång och det kändes bra, även om själva grundproblematiken kvarstår för mig.

När ni (kanske ett tjugotal av mina FB-vänner) gillar och delar allt möjligt, från att ni vill hävda rätten att få säga ”negerboll” till ren rasistisk dynga så känner jag att jag ibland blir mitt lägre jag. Ibland undrar jag rent ut sagt hur korkade ni är. Om det är så att det är just här och nu jag ser statistiken framför mig; den som visar att SD har starkast stöd bland lågutbildade och på mindre orter. (för negerbolls-gillandena kommer av någon anledning faktiskt aldrig från mina FB-vänner i storstäderna)

Jag vill skrika åt er att LÄS PÅ! Öppna tidningarna. Googla vad SD har för bakgrund. Och framför allt: tänk lite längre än utanför Karlskoga/Degerfors gränser.

Visa mig att jag har fel. Att ni är smarta, varma medmänniskor med en människosyn vi kan vara stolta över. Fixar ni det så lovar jag att trycka på ”gilla”!

Categories: Krönika

About the Author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.