6 Comments

Jag gör ett försök att sammanfatta mina tankar, såhär med lite distans till vistelsen ombord på världens största kryssningsfartyg. Kryssning eller inte? Ja, det är frågan!

harmony of the seas

Det är klart att det är lätt gjort att fascineras av ett sånt jättefartyg som Harmony of the Seas, men jag har försökt att tänka på det ur ett bredare perspektiv och mer om själva begreppet kryssning och vad jag känner inför det.

Tidigare har jag nog mer tänkt att jag inte riktigt passar in på kryssning. Att jag har tänkt det mer som för det ”tjusiga folket” än något för mig och vår familj.
Men efter att ha åkt Harmony of the Seas, och även läst på om andra kryssningsfartyg och utbud både från Royal Caribbean och andra aktörer som MSC Cruises mfl, så har jag svängt en del.

Kanske hör det också ihop med att våra barn är lite större nu, jag ser ju att de skulle ha så sjukt kul ombord på ett sådant här fartyg.
Och kanske också på grund av att vi åkte den i sammanhanget lilla båten Viking Cinderella i somras, jag och barnen, och de älskade det!

viking line

Minidisco ombord på Viking Line förra sommaren

Tänk då att få plussa på pooler, rutschkanor, massor av barnaktiviteter och häftiga shower. Jo, det hade dom ju gillat såklart.
Jag tänker också att många av oss svenskar är lite ”Finlandsfärjeskadade” när vi tänker kryssning, inget ont om dessa nu egentligen – vi hade som sagt jättekul på Viking Line i fjol – men det jag upplevde ombord på Harmony of the Seas även när det gäller tex nivån på underhållningen var ju i en helt annan klass, om man säger så… (Greasemusikalen var fantastisk!!)

grease

Jag skrev ett inlägg för någon vecka sån om att vi är en familj som gillar både slott och koja. Resekamelonter helt enkelt, och låt säga en veckolång tur på ett sånt här flytande slott hade nog faktiskt passat oss bra, trots mina tidigare tvivel.
Jag tycker att det verkar roligt att få gå av, upptäcka en plats under en dag, och sen gå på finbåten igen.
Sen skulle jag aldrig vilja semestra enbart på det sättet, då skulle jag känna mig för styrd och instängd. Men som en del av en större resa, eller istället för en (dyr) charterresa med all inclusive – absolut!

harmony of the seas bubbelpool

Okej, jag ÄLSKADE infinity-bubbelpoolerna ombord på Harmony of the Seas. Hade kunnit sitta där en hel dag. De var placerade i lugnare delar av fartyget, och det kändes som man satt och hängde ut över havet. Lovely.

FÖRDELAR MED KRYSSNING, enligt mig:

• Massor att göra. Kul inte minst för barnen.
• Möjligheten att få se många olika platser på kort tid.
• Fascinerande värld ombord, med alltifrån de där riktigt tjusiga till vanliga barnfamiljer.
• Smidigt att måltider ofta ingår. Nu har jag ju inte åkt på så många kryssningsfartyg, men min känsla efter att ha läst på och tittat igenom recensioner är att restaurangerna håller bra klass överlag.
• Väldigt bra för generationsresor , och för andra grupper med olika önskemål/behov. Farmor kan gå på musikal, barnen kan röja runt på alla aktiviteter, mamma & pappa kan äta gott lääääänge och mormor kan sola på soldäck medan kusinen tränar i gymmet och morfar o farfar tar en stunds loungehäng någonstans. Typ.

drinkar

Ja.. man kan köpa till ett så kallat dryckespaket, och då ingår även dryck. Och visst, det var ju gott med en strawberry daiquri tillsammans med goa tjejer i fina Central Park ombord, men är inte helt säker på att det är värt kostnaden att kunna gå hämta drinkar när som helst.

NACKDELAR MED KRYSSNING, enligt mig:

• Jag kan tänka mig att det kan kännas stressigt ibland när man är iland?
• Känslan av att inte styra själv över sin tid.
• Det kostar ofta en hel del, visst är det så.

Sen är ju detta med pris så svårbedömt. Vad är dyrt och vad är inte? Vad vill jag lägga på min semester? Vad är den här upplevelsen värd just för mig/oss?

royal caribbean

Vi kommer ju att lägga ett antal hundratusen kronor på vår kommande Jorden runt-resa, vilket många säkert absolut inte kan förstå. Andra lägger 100000 på en lyxig charterresa för hela familjen till ett femstjärnigt hotell i Thailand under jul/nyår, vilket vi har lite svårare att förstå som generellt sett hellre bor billigt och drar ut på resandet mycket längre.

Jag tittade nu, och tre nätters kryssning i Karibien i höst med Harmony of the Seas skulle kosta 22453 kronor för en familj med två vuxna och två barn.
Dyrt? Ja, kanske. Eller inte, om du tycker det är värt det för upplevelsen, måltider, gå på musikal, isshow, åka vattenrutschbanor och gå av på olika öar.
Och, nu är ju detta värstingen i kryssningsvärlden. Det finns betydligt billigare alternativ. Men även här gäller ju research och planering för att hitta det som passar ens egna önskemål bäst.

IMG_8936
Här syns världens längsta rutschbana till havs. Den åkte jag inte… Men jag är ganska säker på att mina söner skulle ha gjort det 🙂

Jag vill gärna uppleva en kryssning med familjen någon gång, lite av samma skäl som att vi ibland älskar att bryta av våra backpackerresor med ett roligt vattenland, ett lyxigt hotell, nån speciell aktivitet.
Det skulle vara kul, helt enkelt!

*
Följ oss gärna på Facebook där vi uppdaterar om våra förberedelser inför Jorden runt-resan:

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

6 Replies to “Kryssning – eller inte?”

 1. propecia 1 mg There is interest in trying to reduce the morbidity from endometrial cancer through early detection, and there has been interest in using endovaginal ultrasound as a method to screen women to detect endometrial cancer

 2. Jag brukar nog oxå tänka att ”kryssning inte är min grej”. Men samtidigt gillar jag variation och olika upplevelser, så jag skulle gärna kunna prova det åtminstone en gång! 🙂

 3. Vi provade 3 nätters Bahamas-kryssning för några år sedan och kom fram till att det INTE är vår grej. Och efteråt är det förstås uppenbart. Vi vill bort från turistströmmarna när vi reser, på kryssning är du ju fast mitt i dem.
  Mycket tröttsam logistik också, ett ständigt väntade på hissen… Plus att man blev duktigt trött på maten som hade samma stuk oavsett var man åt.
  Mina barn är heller inte sånna som njuter av de där traditionella ”all-Inclusive-aktiviteterna”.
  Kanske någon gång när man blivit gammal och trött och inte orkar packa upp och ner hela tiden?

  1. Ja det är detta jag tycker är intressant! Vi är heller ingen ”all inclusive-familj” och har aldrig varit på charter. Men detta lockar mig ändå mer än en Bamseklubbhetsig all inclusive-anläggning.
   Även om vi precis som er allta mest gillar livet bortom turistströmmarna. Men gillar också kontraster i resandet, så ja… Vi får se framöver, helt enkelt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.