7 Comments

patrik lagar mat m jasmine

Jag tror aldrig att jag nånsin har postat ett recept på den här bloggen. Men ikväll kände jag att det var dags.

Vi bor alltså hemma hos min mamma och pappa nu, efter att vi har flyttat. Och jag får medge att vi blivit mycket bortskämda med – bland annat – mat.

Men jag har hela tiden haft som ambition att bjuda på indisk linsgryta någon kväll, och nu blev det så tillslut dags. För det är verkligen en stor bonus med allt det här resandet; att vi har fått med oss så mycket ny mat hem.

En orsak är, bland annat, att Patrik lagade mat tillsammans med indiska mamman Jasmine (till höger på bilden ovan) i familjen vi bodde hemma hos i Kerala. Mat ingick där, och det var ingen meny utan vi åt ju av det hon lagade till sin familj. Patrik bad om att få vara med och laga maten, vilket väckte viss uppståndelse (om vi säger så här, det hade nog aldrig nånsin hänt att hennes egen man hade satt sin fot i det köket…)

Men Patrik var med, flera dagar, och lagade mat, och hennes make gick och hämtade dit sina kompisar som storögt kom för att betrakta detta fenomen med den blonde mannen tillsammans med Jasmine i köket, medan männen tog något att dricka på terrassen.

Men allt var ändå mycket trevligt och vänligt, det var väl helt enkelt bara väldigt ovanligt för dem att se en matlagningsintresserad man 🙂

daal

Från vår Indienresa fick vi med oss många tips och nya smaker. Inte minst för att den förde med sig för oss nya kryddor/sätt att använda dem på (gurkmeja, koriander, ingefära, kardemumma, kanel, spiskummin)

indisk linsgryta

Maten ser inte jätterolig ut direkt… men den är god! Och barnen gillar den verkligen! Indisk dahl, bild från ikväll.

I efterhand har jag hittat ett recept som jag, efter viss egen modifikation, tycker påminner mycket om Jasmines linsgryta, daal:

LINSGRYTA Á LA JASMINE, PATRIK & IDA, till ungefär fyra personer (jag brukar dubbla och ha till ett par matlådor också)

1 lök

2 morötter, riv eller hacka ganska smått

3 vitlöksklyftor (minst)

Rapsolja

1 msk riven ingefära eller 1 tsk malen

1 tsk koriander

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 – 2 tsk chiliflarn (eller valfri mängd hackad färsk chili)

4 dl röda linser

400 g krossade tomater

1 burk kokosmjölk

1 grönsaksbuljongtärning

Ungefär 2 dl vatten

salt

Gör så här:

1) Fräs hackad lök, morötter och vitlök i ganska mycket olja några minuter i en större kastrull

2) Rör ner alla kryddor utom salt och låt dem ”gotta in” sig i det andra

3) Häll i linserna och rör om ordentligt. (de läggs alltså i ”råa”, inte kokta)

4) Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, vatten och grönsaksbuljongtärning och låt koka sakta i 20 minuter, eller lite drygt detta. Smaka av med salt.

Jag brukar också kolla av lite under tiden och tillsätta lite mer chili och vitlök under tiden efter behag, men så gillar vi också stark mat – och vitlök – i denna familj.

linsgryta

Mamma gillade också linsgrytan!

Categories: Resminnen

Tags:

About the Author

7 Replies to “Resminne i matform – indisk linsgryta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.