17 Comments

Efter helgens utsvävningar för mig på kryssningsjätten Harmony of the Seas i Medelhavet har jag – igen – tänkt en del på det här med vad vi som familj tycker om när vi reser.
Och jag kommer hela tiden fram till – att vi gillar olika.
Det märks både när jag tittar bakåt och framåt, på tidigare reseplaneringar och nuvarande jorden runt-planering. Resekamelonter de lux (eller inte de luxe, eller hur jag nu ska uttrycka det…)

campingliv

Sådär allra längst inne i själen så är vi väl den där backpackerfamiljen som njuter så vansinnigt mycket av det enkla. Jag är glad för det. Ingen av oss behöver lyx, fina poolområden eller coola nöjesparker för att trivas.
Men alla våra Thailandsresor, plus halvårsluffen i Sydostasien, har vi avslutat på femstjärnigt hotell i Bangkok (Anantara Riverside resort) och trivts hur bra som helst där.
Fast vi trivdes absolut lika bra i den enkla lilla bungalowen i Goa (150 kr natten) där vi spenderade tio dagar förra året.

IMG_3779
Vår bungalow på Royal Touch Resort, Palolem, Goa. Milo och Jack delade madrassen på golvet bredvid vår säng. Fanns ingen garderob eller byrå, men det löstes ju enkelt med snöre – som för övrigt ALLTID finns med i vår långresepackning!

Vi har bottMarina Bay Sands i Singapore, världens dyraste hotell att bygga när det uppfördes under stor uppmärksamhet, med infinitypool på 57:e våningen (!). Och i februari 2015 bodde vi på toklyxiga Trident i Bombay på 26:e våningen, och hade till och med ett tillval med tillgång till lounge med fri dryck och tilltugg med superutsikt över stan.
Och vi har tältat på en liten ö i Thailand, älskade vår natt i vindskydd vid sjön Gryten härhemma i Degerfors i slutet av förra sommaren, tycker att det är superkul med homestays där man bor hemma hos andra familjer (som när vi var i Backwaters, Kerala, Indien förra året) och har allra oftast bott på relativt enkla små bungalowställen utan några direkta bekvämligheter.

trident mumbai
Vid poolen, Trident, Mumbai vintern 2015.

Nu känner jag mig sugen på att uppleva en kryssning tillsammans med familjen, som något för oss nytt och annorlunda.

Men jag längtar lika mycket, kanske mer, efter att hyra husbil i Nya Zeeland i vinter.

Anantara Riverside Resord är ett av många flodnära lyxhotell i Bangkok. Foto: Anantara
UNDERBART fina Anantara i Bangkok, dit vi också återvänt flera gånger.

Det finns liksom ingen jättetydlig röd tråd.

koh jum thailand
Vår kära fina bungalow där vi har bott två gånger, bland annat julen 2014, på Freedom Hut på Koh Jum, Thailand. Inga fönster, öppna springor mellan brädorna i väggen och golvet, knappt fungerande dusch osv. Men ljuvligt!

Eller jo, det finns kanske en gemensam nämnare trots allt. För även när vi lyxar så letar vi alltid bra priser. Kollar olika sajter, jämför priser, flyttar dagar om det behövs. Alltid kostnadsmedvetet, även om priset ibland är högre än ett annat, enklare boende.

Det vi inte har gjort någonting sen barnen föddes är charter. Helt enkelt för att det har känts för dyrt.
Ibland tittar jag lite längtansfullt på de där resorna – för en som är besatt av reseplanering men inte alltid hinner så mycket som hon önskar att hon hann så kan en chartertripp till värmen, där jag inte ens behöver ha koll på bästa sättet att ta sig till hotellet – verka väldigt lockande.
Bara gå på en transferbuss, och kanske inte ens bry sig om i vilken del av landet man befinner sig i… Det vore, eh, en UTMANING för mig. Men kanske nyttigt.
Och jag vet ju att barnen skulle gilla det (också).
Men hittills har vi alltid prioriterat att kunna spendera mer tid ute på resande fot, istället för att pressa ihop alla kostnader på en eller två veckor. (Ja… valfritt familjehotell i låt säga Thailand över jul och nyår med all inclusive är nog faktiskt lika dyrt som våra tvåmånaders resor vi gjorde där varje år när barnen var mindre – inklusive lyxhotellsnätterna i Bangkok! 🙂 )

Jag vet inte om det verkar lite splittrat (jo, det gör det nog), men jag börjar inse att det är såhär vi är. Ryggsäcksfamilj med nån slags ständig dragning mot ännu mer och nytt, och som verkligen uppskattar en riktigt skön säng och en touch av lyx emellanåt.

Well. Kan konstatera att den kombinationen försvårar lite för hon den där som är besatt av reseplaneringen för familjen – eftersom nästan ALLT liksom känns intressant…

Så visst tar det tid, det gör det. Men resultatet blir ju faktiskt oftast rätt bra till slut, det får jag väl ge mig själv trots allt 🙂

Har ni som läser detta någon rödare resetråd än vad vi har? Dela gärna med er!

IMG_8146

En natt i vindskydd vid Gryten, Degerfors. Augusti 2015.

*

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

17 Replies to “Om att älska både slott och koja”

 1. Att bo lyxigt har hittills inte varit ett alternativ med min budget, så jag kör på allt från vandrarhem till billigare hotell eller hyrd lägenhet, lite beroende på typ av resa och så 🙂

  1. Nej, det får ju verkligen bli mer sällan, det där med lyxen. Men det går att hitta bra priser även där, om man letar ordentligt. Ibland har vi bott lite tjusigare till samma pris som det enklare, tex för att barnen fått bo gratis på finhotellet men skulle betalas för extrabäddar på det enklare. Om frukost ingår kan ju det också väga upp något. Men oftast kör vi som dig, och GÄRNA hyrd lägenhet eller hus!

 2. Ah, hittade precis hit och blev så inspirerad!! Älskar och resa och att inte kunna göra det var det som oroade mig mest när vi väntade barn. Nu är han snart ett och vi har rest några gånger – har gått toppen varje gång. Kom precis hem från en resa till Sardinen, som var toppen – bortsett från hotellet. Provade för första gången ”ett barnväldigt hotell” men det var… en cirkus.. och helt sinnessjukt mycket folk, så det var nog sista gången. Men då har man testat det! Men sista resan, var det definitivt inte! Tack för fin inspo!

 3. Vi är nog lite som ni där faktiskt… Camping eller picknick i naturen kan vara det bästa ibland. Vi har också tältat vid en strand och backpackat osv. Men andra gånger har vi bott på 5-stjärniga hotell och ätit på lyxrestauranger, och det är också en upplevelse! Vi blandar och ger 😉

  1. Efter att ha läst flera kommentarer både här och på Facebook, så får jag tanken/känslan att det finns nån ”galen gen” i oss som älskar detta med att resa. Då blir det så mycket som är, om inte annat, intressant! Och det kan också vara okej, och fantastiskt, eller lärorikt, eller något annat.
   Resandet har så många dimensioner!

 4. Vi brukar bo ganska spartanskt när vi stannar på en plats kort tid, eller hyra lägenhet när vi bor någonstans lite längre. Om vi skulle råka ut för ett riktigt sunkigt hostel slutar det nästan alltid med att vi checkar ut och in på ett 5stjärnigt hotell, så man får inte snåla för mycket – då blir det tvärtom-effekt!

  1. Ah, ja, där sätter du nog fingret på nånting bra… Det gäller att hitta en okej nivå, även om man söker budget!

  1. Ni är så härliga, både du och Lisa! Roligt med så många gemensamma tankar och beröringspunkter 🙂

  1. Haha, ja, det är nog ingen slump att jag har gillat din blogg länge (betydligt längre än sen jag ”gav mig till känna” 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.