2 Comments

En dag bokade vi en cykelfärd med guide, och kördes först med bil upp till Lake Batur och den coola vulkanen där (som vi tidigare sett, då vi bodde en natt här tillsammans med Erik)

Det var en härlig dag. 3,5 mils cyling, men det var inte så jobbigt som det låter eftersom 90 procent av färden gick nerför… Vi rullade igenom byar, förbi risfält, tempel och annan vacker natur. Vi stannade i en by och gick in till en balinesisk familj. Det är väldigt intressant, som sagt, med deras traditioner och ritualer och deras hem är uppbyggda mycket speciellt (detta lärde vi oss även en del om när vi bodde på farmen och fick besöka Dodis familj)
Kortfattat kan man säga att de äldsta (farmorn och farfarn) bor i ”ursprungshuset” på gården, och det är huset som ligger närmast familjetemplet (som i sin tur är placerat på gårdens nordvästra del). Familjens yngsta son bor kvar hemma hela livet, och när han gifter sig flyttar frun också in. I takt med att de får barn byggs om nödvändigt flera hus på tomten, och man bygger i riktning bakåt på gården. Och ”hus” i det här fallet är oftast inga stora hus som vi tänker oss, utan snarare rum. Man delar kök, som finns i en egen byggnad på tomten.
Om det finns fler syskon bor de kvar hemma tills/om de gifter sig.
Som jag förstått det gäller detta system oavsett klasstillhörighet, men sen är gårdarna/husen/familjetemplen mer eller mindre påkostade och exklusiva, alltifrån enkla skjul till flådiga villor.

Mina sköna killar i sina riktigt coola hjälmar
Vi hade en guide som ledde oss rätt under dagen, och han skjutsade även Jack

 

Vi åkte med Bali on Bike, och vi var riktigt nöjda!

About the Author

2 Replies to “På cykel genom Balis hjärta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.