7 Comments

Det är fler och fler personer som följer oss, både här på bloggen och på Facebook.

Jättekul tycker vi, vi är jätteglada över detta.

Vi får ofta också frågor från nytillkomna om hur vi planerar att göra med allt praktiskt inför och under jorden runt-resan (avfärd 28 augusti, planerar vara ute ca nio månader)

Så med risk för lite upprepning kommer här en liten sammanfattning:
En del av det har jag skrivit om förut – här är inlägget om hur vi kommer att göra med Milos skolgång.

Nu fick vi även frågan om våra egna jobb, och det är alltså såhär:

Jag jobbar som frilansjournalist. Patrik arbetar inom industrin och har under senare år även utbildat sig till fotograf, och är framför allt den som fotograferar under våra resor.

Min kontorsstuga (än så länge) hemma på tomten

Jag har haft eget företag sen jag började frilansa 2008, och efter att vi kom hem från vår halvårslånga Sydostasienresa 2014 så valde Patrik att säga upp sig från sitt gamla jobb som svetsare.

Det var en ganska stor chansning, det han gjorde då, för han hade långt ifrån någon heltidssysselsättning att gå in i som egen företagare, vilket han blev då.

Men vi hade pratat mycket under vår Asienresa om hur viktigt det kändes för oss att styra vår egen tid. Friheten, och att inte riskera att fastna i något i många år där man kanske inte helst vill vara istället för att upptäcka och utveckla nya sidor hos sig själv.

Tack vare att vi har rätt låga boendekostnader och redan är bra på att ”snåla” i vardagen (sparar mycket) så tänkte vi att det får ordna sig. Vi kunde nog leva på min lön om det var så, och Patrik kunde avlasta mig med en del jobb, inte minst med foton.

Vi har pratat mer och mer genom åren om hur VI som familj vill leva. Jag tror vi båda tänker mindre och mindre på oss själva som separata ”jobb-öar” utan allt hör på något sätt ihop idag.

Vi vill utvecklas tillsammans och drömde då om att skapa ännu mer tid och utrymme för att resa tillsammans med Milo och Jack.

Men ja, det var en stor chansning, då våren 2014 när Patrik sa upp sig från fast tjänst med medföljande anställningstrygghet, tjänstepension och allt vad det är.

Han hade inga egna uppdrag inbokade utan började från ingenting.

Sen blev det ändå så att Patrik fick en massa inhoppsjobb och ”fixaruppdrag” av olika slag, och nu har han ”hoppat in” i över ett år heltid på en arbetsplats men fortfarande som egen företagare.

Alltså behöver vi egentligen inte göra så mycket mer än att åka. Vi har vårt lilla företag och är våra egna arbetsgivare. Vi behöver inte säga upp oss eller ta tjänstledigt.

Sen är det så att vi kommer att jobba med gemensamma projekt under resan, både med reportage och annat som fortfarande är på planeringsstadiet.

Så delar av jobbet följer med. Sen mer exakt vad alla planer och tankar utmynnar i till slut får vi helt enkelt se.

Jag ombord på kryssningsbåten Mekong Eyes våren 2014, en färd på Mekongfloden i Vietnam som resulterade i ett resereportage i Dagens industri. Text av mig, foton av Patrik.

Ett annat tidigare inlägg med tankar inför resan: Från ouppnåelig dröm till Vi gör det!

Categories: JORDEN RUNT

About the Author

7 Replies to “Så gör vi med våra jobb när vi reser”

 1. Excellent article! Low-carbon and resilient cities are needed more than ever and I look forward to the outcomes of the ongoing World Urban Forum and conferences in March and December. Engagement with local communities and appropriate infrastructure are key—and the most relevant information is definitely needed to get there.

 2. Gör en bok om er långresa vetja: Vägen dit, hur det går/gick, vad man ska tänka på mm mm och så fullproppad med lockande bilder 🙂 Kanske skulle få andra barnfamiljer att våga göra verklighet av en dröm – oavsett om det handlar om jordenruntresor eller starta egen på annan ort.

  1. Jag får medge att tanken har föresvävat mig tidigare… Och ju mer vi planerar, ju mer inser jag att det är!! Ja, det vore kul!
   Kram

 3. Intressant att läsa om! Vi har också jobbat hårt för att sänka boendekostnader och nu försöker vi göra en del business av bloggen. Men än så länge måste vi kombinera med en del andra jobb… 😉

  1. Ja, vi är bra på att spara och jobbar på mycket mellan resorna. Sen blir det lite annorlunda den här gången när vi är borta så länge (nio mån) Får se vad vi hittar på i jobbväg längs vägen..

 4. Ni inspirerar verkligen 🙂 beundrar er! Önskar jag oxå vågade! Min dröm är att resa jorden runt! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.