20 Comments

Vi har fått en del reaktioner på valet av resmål för vår sportlovsresa, som till exempel ”men är det verkligen säkert att resa till Egypten?”

säkert att resa till egypten

Det här med säkerhet är alltid svårt att ge råd kring, där måste ju var och en känna vad som känns rätt för dem. Men jag kan i alla fall berätta hur vi resonerar just kring säkerhet:

Självklart är det viktigt för oss att inte utsätta oss för onödiga faror. Samtidigt är vi inte så väldigt ängsliga av oss, och vill heller inte låta oss hindras av vad som kanske eventuellt skulle kunna hända.
I så fall skulle vi ju knappt kunna resa någonstans och absolut inte på en jorden runt-resa, och kanske heller inte till Egypten.
Jag har en standardgrej när vi väljer resmål som vi inte har sån koll på: jag kollar UD:s rekommendationer och om de eventuellt avråder från resa till ett visst land eller område (ladda ner appen UD Resklar). Förutom själva säkerheten så är det också bra att veta att vanliga reseförsäkringar, till exempel via VISA eller MasterCard, oftast inte gäller om man reser i land/område där UD avråder från resor.
Egypten står fortfarande på avrådan-listan, men det gäller långt ifrån hela landet.
Detta kollade vi innan vi bokade resan.
Kairo finns till exempel inte på listan idag, och det gäller även en rad andra platser (bland annat Dahab)

IMG_6268

Jag kände mig inte orolig en enda gång under vår vecka i Egypten. Under vår jorden runt-resa hade jag en viss obehagskänsla i magen en enda dag under nio månader, och det var faktiskt vår sista dag då vi befann oss i Paris. Dagen innan hade det varit ett terrordåd i London, och då kändes det inte hundraprocentigt bra i magen att vandra runt precis bland de allra största turistattraktioner och mitt på Champs E’lysees i Paris dagen efter.
Det märktes också att det var extra säkerhetspådrag i staden, med militärbilar som blockerade infarterna till paradgatan till exempel, och många poliser i rörelse.

egypten
Utanför Louvren, Paris, juni 2017

Men utöver det har vi aldrig känt oss rädda.
För oss har det blivit en del av säkerhetstänket att alltid se till att få lite kontakt med människor ur lokalbefolkningen när vi kommer till en ny plats, att ha lite koll och ha människor man kan fråga om det skulle vara något som händer känns bra för oss. (framför allt gör vi ju detta av sociala skäl, för att det är fantastiskt trevligt och givande. Men en bonuseffekt är just detta, att det ger en viss trygghetskänsla)
Så gjorde vi även denna gång. Vi hade samma chaufför och guide alla tre dagar i Kairo, och de pratade bra engelska. I min telefon hade jag dessutom numret till hostelägaren Tomas (som jag visste svarade både på samtal och WhatsApp direkt)

säkert att resa till egypten kairo

Även i Dahab (som det kommer mer om i kommande inlägg!) hade jag nummer till en tjej – Nour – som jobbade på vårt guesthouse och vi hade flera att prata med om det hade varit något.
Det behöver ju inte bara handla om terrordåd, men det brukar kännas bra att ha någon att kontakta om vi skulle bli sjuka eller något annat ovälkommet skulle hända.

IMG_5460 2

Sen var det så att vår nattbussresa, som jag kommer berätta mer om sen, innehöll ungefär 12-13 stopp under natten då militär och polis gick ombord på bussen och skulle se våra pass.
Men det var för oss ingenting som kändes oroligt. Lite jobbigt möjligen, men barnen sov sig igenom allting och det var ju det som var viktigast.

IMG_5168

Kort sagt så är nog vår inställning att ja, det kan hända. Och det kan hända var som helst. I Stockholm, London, Paris, Phuket, Bali, Egypten.
Omvärldskoll är bra och viktigt, liksom koll på UD:s rekommendationer.
Och jag kan förstås inte stå här och lova att ”Ja visst är det säkert att resa till Egypten!” Men jag vill ändå bidra till att nyansera bilden lite. Det är inte farligt överallt hela tiden. Jättemycket av livet i Egypten pågår ju precis som vanligt. Människor går till jobbet, barn går till skolan, folk äter ute på restauranger, dansar på uteställen, leker i lekparker.
Det kan också vara ganska förödande för ett land/plats att få stämpeln på sig att det är farligt, även flera år efter till exempel ett terrordåd har skett (tänker till exempel på Bali efter terrorbomberna där 2002)
För lokalbefolkningens och turismnäringens skull är det också viktigt att turisterna kommer tillbaka.

egypten

Missa inte ”Jorden runt-snack med Milo & Jack” från Kairo! Finns på vår Facebooksida och på YouTube.

About the Author

20 Replies to “Men är det verkligen säkert att resa till Egypten?”

 1. You may not donate blood if you have used illegal intravenous drugs or if you take anabolic steroids intravenously unless you have a doctor s prescription in the past 3 months where to buy cialis online forum The best dose for standardized hawthorn 1 to 3 percent bioflavanoids is about 15 to 20 milligrams per kilogram of body weight two to three times per day

 2. Let me see if I can answer them one at a time and give you the information that you are requesting accutane names Although this approach effectively avoided hypotension related adverse events, it also resulted in a smaller number of patients who were treated for a full 48 hours with serelaxin

 3. key kamagra acheter A rapid virological response RVR is defined as undetectable HCV RNA at week 4; an early virological response EVR as HCV RNA detectable at week 4 but undetectable at week 12; and a slow or delayed virological response DVR as HCV RNA detectable at week 12 but undetectable at week 24

 4. buy zithromax online united states CHM clomiphene compared to clomiphene for subfertile women with PCOS Population subfertile women with PCOS Setting fertility clinics Intervention Chinese herbal medicine CHM clomiphene Comparison clomiphene Outcomes Illustrative comparative risks 95 CI Relative effect 95 CI Number of participants studies Quality of the evidence GRADE Comments Assumed risk Corresponding risk Clomiphene CHM clomiphene Live birth Not reported Pregnancy rate per woman 387 per 1000 623 per 1000 510 to 723 OR 2

 5. priligy amazon Miriam Stoppard in her book Conception, Pregnancy, and Birth says if you re in early pregnancy, your breasts may leak a small amount of clear fluid colostrum, though for most women this doesn t happen until well into the second trimester

 6. I like the helpful info you provide in your articles.I’ll bookmark your blog and check again here regularly.I’m quite sure I will learn many new stuff right here!Good luck for the next!

 7. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.In any case I�ll be subscribing on your feed and I hope you write once more very soon! stream live tvRemarkable things here. I am very happy to seeyour article. Thanks so much and I’m taking a look ahead to touch you.Will you kindly drop me a e-mail?

 8. Säkerhet, ja det är en svår fråga, min fråga handlar kanske inte om säkerhet men ändå relaterat. Ni har rest mycket med era barn sedan de var små, hur har ni tänkt på färdsätt, tycker det känns svårt att resa med små barn, åka bil/taxi känns inte som bra alternativ i utlandet, bilbarnstolar existerar ju knapp på vissa platser. Har ni alltid åkt ”säkert”

 9. Vi fick precis samma kommentarer från folk när vi förra våren skulle åka till Myanmar (Burma) och resa runt och jag hade samma förhållningssätt som du har. Fem dagar efter hemkomst blev jag fast/instängd på jobbet med utsikt över Åhléns City Stockholm och lastbilen…

  1. Hej! Tack för kommentaren! Jag kan verkligen tänka mig att Myanmar väckte liknande reaktioner… Det måste ha varit en tuff upplevelse att vara så nära det tragiska som inträffade på Drottninggatan. Men visst blir det du skriver en tydlig påminnelse om att det kan hända var som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.