3 Comments

Är det något som får högt betyg i vår bok så är det restauranger som ser barnen. Om vi går ut och äter som familj så är det ju dom som är de allra viktigaste i sällskapet.

För oss är mat en upplevelse. Stunden tillsammans på en restaurang är viktig! Man lägger en del pengar på det, och man är där för att man vill bryta av vardagen och göra någonting extra.

Vi tycker också att det är väldigt roligt om barnen inte bara erbjuds några pliktskyldigast ditsatta rätter på en barnmeny (ofta bestående av typ korv, pommes frites och pannkakor)

Så, lite här och var i Sverige – här kommer några tips där vi har trivts under det senaste året. ”Barnvänliga” i den här listan betyder alltså inte om det finns barnstolar, plats för barnvagn osv, utan helt enkelt restauranger som är vänliga mot barn och serverar god mat!

IMG_9834

1. Diner 45, Stöpafors.
Mitt i ingenstans, långt upp i Värmland, ligger en fantastisk 50-talsrestaurang! SJUKT goda hamburgare (och här är vi inte alltid helt lättflirtade) och cool inredning som känns genuin och genomtänkt.
Trevliga ägarparet Morgan och Åsa har gjort ett stort jobb med att bygga upp detta.
Väldigt inspirerande med människor som vågar satsa även på ”omöjliga” drömmar, som att göra en stor restaurangsatsning i superlilla Stöpafors. Dessutom jättefin barn-service.
Värt en omväg i sommar!
IMG_6746
Ägarna av Diner45.

IMG_8499
2. Grappa, Eskilstuna.
En riktigt, riktigt fin restaurangkväll som jag, Jack och Patrik hade ihop när Milo var på tvådagars simtävling i Eskilstuna och sov över med simkompisarna. Vi gick ut och firade min födelsedag, som råkade vara då, och det blev en toppenkväll! Jättegod mat och mycket trevlig service.
Stort PLUS för att Jack blev så sedd och väl omhändertagen, trots att det var en fullsatt lördagkväll som så småningom övergick mer från matfokus till bar/utgångshäng i lokalen. Vi satt ändå kvar länge och personalen verkade bara tycka det var jättetrevligt med en lite mindre gäst.

IMG_8337
Ljuvligt gott på White Guide-rekommenderade Ölme Prästgård.

IMG_8340
Jack med sin tallrik med lamm, nässlor, vaktelägg och vit sparris.

3. Ölme Prästgård, Kristinehamn.

Så himla fint ställe! Och maten!! Jag är så väldigt förtjust i människor som satsar på sin dröm, och det har krögarparet Ulrika Ternemar och Johan Johansson gjort. White Guide har uppmärksammat dem i flera år, och vi föll särskilt mycket för att barnen erbjuds samma mat som de vuxna. Jo, det finns även något mer ”barn-vanligt” på menyn, men vi tyckte att det var så himla kul att kunna beställa in dumplings, lamm med vaktelägg & vit sparris och allt vad det var, till barnen i lite mindre portioner till ett billigare pris.

Detta borde fler restauranger ta efter – alla barn vill inte alltid äta pannkakor, köttbullar och grillkorv med pommes frites!

Vi kan också rekommendera att bo över här om man vill lyxa lite extra. Vi hade ett jättehärligt dygn här tidigare i vår.

FullSizeRender-2 kopia 2

Milo och kompisen Linus på Pinchos i Borås.

4. Pinchos, Kedja.

Okej, det ska sägas direkt. Själv är jag inte helt såld på konceptet. För mig är en viktig del av grejen med att gå ut och äta att bli serverad, få den där möjligheten till personlig service och bara ta det lugnt. Men Pinchos affärsidé är att man själv beställer smårätter, typ tapas, via en app (de kallar sig själva för ”världens första app-restaurang”) och hämtar sin mat i en lucka när man får meddelande att det är klart.

I min smak blev detta väldigt ”springigt”. MEN! Matmässigt var vi jättenöjda – och när man, som vi, äter med matglada barn så är det roligt att de kan testa på flera nya smårätter och kanske rentav hitta någon ny favoriträtt till en överkomlig peng.
Pinchos finns i Borås, Enköping, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Norrköping, Skövde, Trollhättan, Örebro, Uddevalla och Linköping.

img_2299.jpg

5. Happy Kitchen, Karlstad.

Sushi! Gudomligt! Toppengott, och personalen var supertrevliga mot Milo när han och jag var där. När han gick fram för att kika in där den japanska maten tillagades så fick han till och med lite provsmak av kocken att tugga på. Milo och jag var jättenöjda och rekommenderar varmt!

FullSizeRender

Många barnklassiker på menyn – men stort plus för att även barn erbjuds oxfilé!

6. Allstar, Kedja.

Här är vi eventuellt lite partiska, eftersom barnens farbror Perry är involverad i denna kedja. Men, med det sagt så vill vi ändå ha med Allstar på listan på grund av deras tänk just på barn. Vi åt där senast på premiärdagen för Allstar i Karlskoga och Milo valde då oxfilé från barnmenyn för 100 kronor. Bra där!

De gånger vi besökt Allstar-restaurangerna har barnen också blivit tillfrågade hur de vill ha köttet stekt, och det imponerar på mig! Milo valde ”med lite rosa i mitten” och blev jättenöjd.

Allstar finns i Karlskoga, Boden, Gävle, Luleå, Sandviken, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Örnsköldsvik, Östersund, Västerås.

IMG_2420

Milo, Perry och Jack på öppningsdagen, Allstar, Karlskoga.

7. Bosna, Degerfors.

Ja, vi må vara lite lokalpatriotiska här. Men faktum är att våra barn aldrig har fått bättre service än här. De har aldrig blivit mer sedda, aldrig finare omhändertagna.

Restaurang och pizzeria Bosna i Degerfors – ni är och förblir vårat hemma och våran favorit, hur många länder och restauranger vi än besöker. Ni är bäst!

2015-07-30 18.47.46-1

Milo och Jack med Bosnas ägare Nedjan och Liljana.

*

[sfp-page-plugin url=http://www.facebook.com/attresamedbarn]

About the Author

3 Replies to “Sju barnvänliga restauranger vi gärna rekommenderar”

 1. Kul med bra förslag på trevliga restauranger med lite extra för barn och med bra utbud av mat. Tyvärr är det ju många restauranger som tror att barn bara vill ha pizza, pasta, hamburgare, och korv.
  Har antecknat nu för dessa kan vara bra att känna till om man kommer i närheten.
  I Stockholm tycker jag nu att många restauranger är barnvänliga och har bra service. Vi äter ofta uten med barnbarnen, sex och två år.
  Jag vill helst att restauranger ockå ska erbjuda den mat som finns på menyerna men i mindra protioner till barn och det går oftast att ordna, vilket är bra.
  Såg att ni också tycket den tanken var god och att bl.a. Ölme Prästgård erbjuser det. Många fler bör ta efter. Men det kanske kommer.

  1. Hej Ditte!
   Tack för kommentaren! Roligt att höra att ni gillar att äta ute med barnbarnen!
   Visst går det nog ofta att lösa mindre portioner till barnen, och det är toppen, precis som du skriver! Sen tror jag att det kunde inspirera ännu fler att prova nya saker om det inte alltid finns det vanliga ”standardutbudet” av barnrätter. På Ölme fanns det hemlagade köttbullar som ett alternativ, och annars den vanliga maten i mindre portioner. Det uppskattade vi i alla fall vi!
   Tror restaurangerna gör klokt i att tänka på barnen som viktiga gäster som ibland gillar att prova något annat än grillkorv 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.