7 Comments

Vi skapar ju oss en hel del egna små rutiner och vardagsliv även när vi är ute och reser.
Och just nu lever vi strandliv igen, och mycket mer sådant väntar även framöver.
Det fick mig att tänka på något ständigt återkommande i vår resevardag som vi gärna delar med oss av och slår ett slag för – vikten av solskydd. Förstås för oss alla fyra men inte minst på barnen.

Om jag och Patrik nu ska slå oss på bröstet för någonting när det gäller resandet med barnen så kan vi tryggt göra det när det gäller solskyddet. Här är vi, och har alltid varit, noga.

Morgon på Petani Beach, Perhentian islands i Malaysia där vi befinner oss just nu

Varje dag har samma rutin, som tar lite tid. Barnen smörjs in från topp till tå med framför allt solskyddsfaktor 50, ibland 30. Detta har vi alltid med oss i packningen från Sverige, i alla fall en uppsättning med ett gäng krämer. Nu gick det förstås inte att ta med för hela resan, men vi lever fortfarande på krämerna från Aco Sun från Apoteket.
Enklast att använda: Sprayen! Mycket bra.

Men gillar även ”tuberna” som vi har i både spf 30 och 50. Här blir krämen lite mer som ett lager på huden, och det känns bra när man ser att det ligger som en tunn hinna kvar även efter en hel del bad.


Självklart finns det solkräm att köpa även i andra länder, men vår erfarenhet (från de asiatiska länder vi besökt) är att det inte är särskilt stor prisskillnad från Sverige på solkräm om man ska ha märkesvarianterna så känns inte som man tjänar på att handla när man kommer fram. Och på mindre orter, där vi har en tendens att hamna, känns kvaliteten på grejerna ibland rätt oviss (om krämerna stått framme i typ 40 graders grader i nån liten supermarket..)
Istället brukar vi då försöka bunkra på igen, när våra hemifrån-krämer är slut, när vi väl kommer till typ Pharmacy eller mer ”fina” butiker.

Och så lika viktigt – solskyddskläderna! Oj vad vi har grejat med dessa genom åren.
Att hitta kortärmade solskyddströjor har alltid varit relativt enkelt. Men vi har alltid velat ha långärmade och långbenta varianter.
Och vi hade turen att hitta såna kläder från Polarn & Pyret för Outletpriser på Vingåker Outlet för ett antal år sen. Då köpte vi på oss, och har återvänt någon gång dit och bunkrat upp i nya/kommande storlekar, upp till strl 152. (nu är det dock ett tag sen vi var där så kan inte säga om de har kvar dessa i sitt sortiment)

img_1961

Det som är lite konstigt är att jag har surfat in då och då på Pop:s hemsida men då antingen inte hittat långbent/långärmat alls, eller bara i mindre storlekar. Men, tack vare förebyggande outlethandling är vi ändå väl förberedda.

sri-lanka-med-barn

Redo för en båttur på havet på Sri Lankas östkust. Insmord med Aco Sun Spf 50, PoP-solskyddskläder, flytväst och solhatt.

Så nu när vi skulle åka behövde vi inte ens handla nytt, eftersom vi hade liggande hemma så de har med sig tre-fyra uppsättningar var. Jack har också ärvt en ”bad-one-piece” av märket Arena som vi köpte till Milo på ett varuhus i Singapore under vår halvårsresa genom Asien för några år sen. Den har varit jättebra men börjar nu slitas allt mer.
Och så är det ju, de slits. Även Polarn-kläderna. Så vi kommer naturligtvis få köpa på oss mer solskyddskläder under resans gång.
Började leta i Colombo efter en ny av typen  ”one-piece” till Jack men inte hittat någon. Får bli ett shoppingprojekt i Kuala Lumpur, tror jag.

solskyddsklader-barn

Men än så länge känns vi väl rustade, och det känns jättebra att barnen framför allt badar i heltäckande bra badkläder, med fullt solskydd under och förstås i ansikte, nacke, händer och fötter.
Vi har också med oss mindre tuber med solskyddskrämer till stranden/andra utflykter på dagarna som vi fyller på med i framför allt ansiktet när de har badat länge.

Sen badar de även i shorts/korta solskyddsbyxor ibland, men framför allt blir det vid bad lite senare på dagarna eller möjligen om det är väldigt molnigt. Men utgångspunkten är långbent/långärmat så långt som möjligt.

solskyddskram-barn
Även vuxna måste smörjas!

About the Author

7 Replies to “Solskydd – om vår dagliga rutiner”

  1. Tycker barnen att de blir varmt i solskyddskläderna när dom inte badar? Har en så liten junior så han kan inte säga själv om de blir varmt

    1. Hej! Nej de tycker inte det. Det har de faktiskt aldrig sagt ett ord om. De är i och för sig så vana vid dessa kläder, så kanske beror det på det. Men att det är för varmt har de aldrig uttryckt!

      1. Tack för svar o tack för att vi får följa er fantastiska resa! Väntar spänt på er resa till gili air, då vi själv ska dit om 4 veckor 🙂

  2. Bra tips och inspiration. Tack! Har ni några tips kring myggnät också vore det högst välkommet. Inte helt lätt att hitta impregnerade i Sverige.

    1. Hej Ewa! Tyvärr inga tips om myggnät, än. Vi har inget själva utan har hittills förlitat oss på de som finns på ställena där vi bor. Men jag kan tänka mig att vi kommer köpa under resans gång, och i såfall återkommer jag om det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.