4 Comments

Vissa upplevelser är svårare än andra att beskriva. Men jag ska försöka.
Vi reste till ”The organic farm” som ligger mitt på Bali, långt från alla turistorter mitt ute på landsbygden, och flyttade in för tre nätter.
Det var… enormt. En stor upplevelse.

”The organic farm” är en plats som kombinerar bekvämlighet/lyxkänsla med organiskt nära-till-naturen-liv. Vi fullkomligt älskade platsen.

Det finns bara tre rum/hus, och vi bodde på en egen kulle helt avskilt (bilden ovan). För att komma dit gick vi genom farmens odlingar, förbi korna och ankorna, upp och ner genom skogen fylld av kaffeträd, mangoträd, palmer, bambu, papayaträd, förbi den lilla floden där byns invånare samlades varje dag för att tvätta sina kläder och tvätta sig rena i det klara vattnet då de inte har rinnande vatten i sina hus, för att tillslut ta de sista bambubyggda trappstegen upp till vår egen oas.

Vi hade utsikt åt alla håll. Över odlingar, berg och alla grönskande träd. Allt var tyst, förutom naturens läten. Fågelkvitter, syrsornas sång, tuppar som gal i fjärran.

Tre organiska mål mat ingick varje dag, plus snacks. Vi åt pumpasoppa, spenatpasta, mängder av färska frukter, kycklingspett, nyplockad avokadosallad, spenatsoppa, pannkakor, spenattortillas med bönröra och guacemole, nasi goreng, jordnötssås, spenatchips, bananjuice, papayajuice, rischips… ALLT var så gott – och 95 procent av det som används i matlagningen kommer från den egna farmen eller gårdarna runt omkring.

”The organic farm” är inte bara ett fint boende för turister, utan även ett projekt för att hjälpa traktens alla bönder till ett bättre liv. De utbildas och får hjälp med kontakter med köpare av de högkvalitativa grönsaker som odlas här, och numera säljs de bland annat till flera av Balis bästa restauranger. Allt tack vare den holländska ägaren Marjan och hennes man Wayan, och ett superhärligt personalteam.

De närmaste dagarna ska jag berätta mer om allt vi gjorde, promenaderna över risfälten var verkligen i minne-för-livet-klass.

Men först lite bilder för att försöka beskriva livet på själva farmen: (för att se bilderna större är det som vanligt bara att klicka på en bild och sen bläddra)

Milo och Jack fick fiska i farmens lilla damm. Fisken serverades sen till lunch.

Vår uteplats, som har den vackraste utsikt man kan tänka sig

En liten del av utsikten

Milo fick följa med Wayan och mata tupparna, ankorna och kaninerna

Hos hönsen hittade Milo ett ägg som han fick bära till farmens lilla kök, där han tillagade sitt eget ägg till frukost!

Milo gjorde också sin pannkaka till frukost

Dodi arbetar på farmen och bjöd även generöst in vår familj till sin familj – de är farmens närmaste grannar. Där fick vi vara med när Dodis gamla mamma förberedde inför en hinduisk ceremoni nästa dag, och prova några nylagade festrätter som skulle serveras. Barnen lekte också med Dodis son, och en dag gjorde Dodi en balinesisk leksak i trä till Milo och Jack. De blev jätteglada! Ett fint minne.

Hemma hos Dodi, där ceremoniförberedelserna pågår. Modern tillverkar små ”båtar” av palmblad som fylls med ris, frukter och grönsaker, bland annat, som ska offras i templet nästa morgon under ceremonin

Utsikt från vår egen kulle, där vi bodde

Inuti vårt hus

I huset finns bara en säng, så barnen fick tälta i trädgården. Det hade de förstås inget emot. Det blev ett riktigt äventyr – och de sov hur bra som helst alla tre nätterna
FORTSÄTTNING FÖLJER!

About the Author

4 Replies to “”The Organic farm” – livet på farmen (Del 1)”

  1. Thank you for great article. Hello Administ . Metropol Halı Karaca Halı Öztekin ve Selçuklu Halı Cami Halısı ve Cami Halıları Türkiye’nin En Büyük Cami Halısı Fabrikasıyız…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.