11 Comments

När vi planerade vår Vietnamvistelse insåg vi att vi skulle vara här mitt under det vietnamesiska nyårsfirandet – tet – , som i år inföll i månadsskiftet januari/februari. Både i guideböcker och på internetforum uppmanas man i stort sett att hålla sig undan landet under den vecka som firandet pågår, med hänvisning till att allt stänger, det är svårt att resa, svårt att hitta öppna affärer, restauranger osv. Och att det är en familjehögtid som folk firar hemma och inte så mycket att se för turister, ungefär så.

Men den bilden delar vi inte alls, efter att nu ha varit mitt i detta under hela tet-veckan. Tvärtom!! Det har verkligen varit kul att se firandet på nära håll. Alla lysande lampinstallationer inne i Hoi An, papperslyktorna med ett ljus i som man skickar iväg på vattnet för att få tur under nästa år, de röda kuverten med ”lucky-money” i som barnen enligt traditionen får – som även Milo och Jack fick av de vi bor hos, alla glada bybor som hälsar ”Happy new year”, fyrverkeriet på natten som vi såg från takterrassen på vårt hus, osv.

Milo och Jack med ljuslyktor som de sände iväg på floden under en båttur vi gjorde i solnedgången

Dessutom hade vi glädjen att få bli bjudna på en traditionell tet-måltid som våra hyresvärdar dukade upp i vårt kök.
Vi var också inne i Hoi Ans gamla stad och tittade på alla vackra lampor överallt.
En dag gick vi också på nyårsbrunch på ett av lyxhotellen en bit bort, jättejättefin mat och två glas champagne fick vi, plus traditionell vietnamesisk nyårsdans. Svindyrt, enligt dessa mått mätt, men det kostade cirka 700 kronor för hela vår familj.

Så vi ångrar verkligen inte att vi var i Vietnam under nyårsfirandet – tvärtom!
Gott nytt Hästens År!

Redo för nyårsfirande i Gamla stan

Från vår båtfärd

Traditionell nyårsdans

About the Author

11 Replies to “Vietnamesiska nyåret”

  1. Pingback: 2methods

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.